Verden

Irak tror på forsoning mellom Iran og Saudi-Arabia

Den årelange spenningen og rivaliseringen mellom Iran og Saudi-Arabia er nå i ferd med å avta, sier Iraks statsminister Mustafa al-Kadhemi.

Statsminister Mustafa al-Kadhimi i Irak overlevde et drapsforsøk i helgen. Men det er ulike teorier og meninger om hva som egentlig skjedde.

Irak har det siste året arrangert fem samtalerunder mellom høytstående utsendinger fra sjiamuslimske Iran og sunnimuslimske Saudi-Arabia, i et forsøk på å få dem til å begrave stridsøksen.

Etter den siste runden i Bagdad kommer det optimistiske toner fra irakiske diplomater, som var til stede under samtalene. Det snakkes om nye møter og en mulighet for at Iran og Saudi-Arabia i nær framtid vil gjenopprette de diplomatiske forbindelsene.

Forholdet mellom de to landene fikk en alvorlig knekk etter at Saudi-Arabia i 2016 henrettet en framstående sjiamuslimsk skriftlærd. Det resulterte i at rasende demonstranter gikk til angrep på Saudi-Arabias ambassade i Teheran. Saudi-Arabia brøt de diplomatiske forbindelsene etter angrepet.

– Våre brødre i Saudi-Arabia og Iran fører en ansvarlig dialog, noe som kreves slik situasjonen nå er i regionen, sier statsminister Mustafa al-Kadhemi til den statlige irakiske avisen Al-Sabah.

– Vi er overbevist om at forsoning er nær, sier han og understreker at dette vil tjene stabiliteten i regionen.

Iran og Saudi-Arabia står på hver sin side i flere konflikter i regionen, først og fremst i Jemen. Der gikk Saudi-Arabia i 2015 til krig mot de Iran-støttede houthiopprørerne, en krig som ifølge FN siden trolig har kostet minst 400.000 mennesker livet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen