Verden

Vetoretten i Sikkerhetsrådet opp til debatt

FNs sikkerhetsråd skal diskutere de faste medlemslandenes vetorett, som de har gjort bruk av 295 ganger siden 1946.

Bakgrunnen for tirsdagens debatt er invasjonen av Ukraina, der Russlands vetorett har forhindret ethvert forsøk fra Sikkerhetsrådets side på å gripe inn.

Liechtenstein har fremmet et forslag, som rundt 50 land har stilt seg bak, som vil pålegge de fem faste medlemslandene å rettferdiggjøre sin eventuelle bruk av veto i rådet.

Ifølge forslaget skal ethvert veto som blir nedlagt i Sikkerhetsrådet, tas opp til debatt i FNs hovedforsamling innen ti dager. Vedtak der er imidlertid ikke bindende, og hovedforsamlingen kan heller ikke sette makt bak krav i form av sanksjoner eller andre straffereaksjoner.

USA stiller seg bak forslaget fra Liechtenstein, men det gjør ikke de fire øvrige faste medlemslandene – Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike. Lite tyder derfor på at forslaget vil bli vedtatt.

Sovjetunionen og Russland har nedlagt 143 veto i Sikkerhetsrådet siden 1946, USA 86, Storbritannia 30 og Kina og Frankrike 18 hver.

Saken fortsetter under videoen

Frankrike fremmed alt i 1989 et forslag om at de fem faste medlemslandene på frivillig basis skulle begrense sin bruk av veto i tilfeller der det ble begått massive overgrep i land.

Over 100 land støttet det franske forslaget, men det har aldri kommet opp til avstemning i Sikkerhetsrådet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen