Verden

UNHCR sterkt kritisk til britisk plan om asylmottak i Rwanda

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er sterkt kritisk til Storbritannias plan om å etablere asylmottak i Rwanda.

– Mennesker som flykter fra krig, konflikt og forfølgelse fortjener medfølelse og empati. De skal ikke behandles som varer og sendes til utlandet for behandling, sier UNHCRs assisterende høykommissær for beskyttelse, Gillian Triggs.

Statsminister Boris Johnson presenterte avtalen om å opprette asylmottak i det østafrikanske landet Rwanda torsdag formiddag.

Har kapasitet

– Fra og med i dag vil alle som tar seg inn i Storbritannia ulovlig, samt alle de som har ankommet ulovlig siden 1. januar, bli videresendt til Rwanda, sa han i en tale i Dover.

– Rwanda vil ha kapasitet til å bosette titusenvis av mennesker i årene som kommer, fortsatte Johnson.

Den britiske statsministeren beskrev videre Rwanda som «et av de tryggeste land i verden, globalt anerkjent for å ønske migranter velkommen og integrere dem».

Med jernhånd

President Paul Kagame har styrt Rwanda med jernhånd i nærmere tre tiår. Han har hatt makten helt siden opprørshæren hans stoppet folkemordet i 1994, der rundt 800.000 mennesker, hovedsakelig etniske tutsier, ble drept.

Men selv om Kagame har fått skryt for å bringe stabilitet og økonomisk vekst til Rwanda, har han også fått kritikk for å begrense den politiske friheten.

Landet ligger blant annet på 156. plass på Reportere uten grensers indeks over pressefrihet i verden.

Human Rights Watch har også dokumentert omfattende brudd på menneskerettighetene og anklager sikkerhetsstyrkene for å fengsle folk vilkårlig og torturerer dem systematisk og på det groveste.

Rwanda først ute

Nyheten om asylavtalen var lekket ut på forhånd, og Rwanda kom Johnson i forkjøpet med kunngjøringen.

– Rwanda ønsker dette partnerskapet velkommen, het det i en pressemelding fra landets utenriksminister Vincent Biruta noen timer før Johnsons tale.

Ifølge Biruta vil asylmottakene i Rwanda, som ligger rundt 7.000 kilometer sør for Storbritannia, «tilby en lovlig vei til oppholdstillatelse».

Storbritannia vil betale Rwanda i underkant av 1,4 milliarder kroner for ordningen i en prøveperiode.

Ufyselig

Flyktningorganisasjoner kritiserer britenes nye ordning som «slem og ufyselig», sier at den ikke vil løse de underliggende problemene og at den vil «føre til mer menneskelig lidelse og kaos».

Ordningen vil også bli svært kostbar, mener kritikerne.

Flere opposisjonspolitikere har også vært sterkt kritiske til Johnson-regjeringens planer, som ifølge PA også går ut på å oppmuntre asylsøkere til å etablere seg i Rwanda i stedet for Storbritannia.

28.000 migranter krysset Den engelske kanal fra Frankrike til Storbritannia i småbåter i fjor, ifølge PA, og mange drukner på veien.