Verden

Palestinere skuffet over Zelenskyj

President Volodymyr Zelenskyj mobiliserer støtte verden over, men i Midtøsten spør palestinere seg hvorfor de skal støtte ham når Zelenskyj så ensidig støttet Israel under den siste Gaza-krigen i fjor.

ISRAEL (Dagsavisen): Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj snakker til ledere og parlamentarikere verden over og får mye ros og hyllest, men det er ikke alle steder Zelenskyj får støtte.

– Hvis Zelenskyj hadde vært nøytral under den siste krigen i Gaza, hadde jeg skjønt det. Men han støttet Israel mot palestinerne, og det var galt. Og derfor er det slik at mange palestinere i dag ikke vil støtte Zelenskyj, forteller Ishaq Budeiri, som leder en organisasjon kalt Arab Studies Society.

Han var sterkt skuffet da Zelenskyj valgte å snakke til det israelske parlamentet i forrige uke. Palestina har ingen stor vekt på den internasjonale scenen i spørsmål som ikke har med Palestina å gjøre. Landet er fattig og har liten innflytelse. Men den palestinske støtten blir gjerne samtidig sett på som å ha en viss moralsk dimensjon, kanskje spesielt nå i krigen i Ukraina, ettersom også palestinerne lever under en fremmed okkupasjon.

Ukraina fikk nei fra Israel

Det var i mai i fjor at det nok en gang barket løs mellom Israel og det Hamas-ledede styret i Gaza. I løpet av en krig som da varte i to uker ble over 250 mennesker drept på den palestinske siden, mens 14 ble drept i Israel. For første gang noensinne førte krigen også til gateoppgjør inne i israelske byer mellom jøder og palestinere.

Ukrainas president ga da sin fulle støtte til Israel, og han fokuserte på de mange rakettene som ble avfyrt fra Gaza.

– Himmelen over Israel er fylt av raketter. Noen byer står i flammer. Mange er blitt ofre. Mange er skadet. Det er umulig å se på dette uten sorg, skrev den ukrainske presidenten på Twitter.

Først nylig er det blitt kjent at Ukraina i de samme årene faktisk hadde en annen agenda – å kunne kjøpe israelsk militær- og avlyttingsteknologi: Kyiv ønsket å kjøpe israelske rakettvernsbatterier som vil kunne skyte ned russiske raketter. Kyiv ville også ha tak i Pegasus, et kraftig avlyttingssystem som ville ha gitt Ukraina muligheten til å overvåke mobiltelefonene til de russiske lederne. Israel avslo imidlertid alle forespørslene, nettopp av egen frykt for Russland, ifølge Washington Post.

Forsiktige med kritikk

Den palestinske grasroten skal likevel støtte ukrainerne ettersom både palestinerne og ukrainerne, i dag lever med en okkupasjon. Men de palestinske lederne er høyst forsiktige med sine uttalelser om Moskva. Mens Israel frykter Russlands militære nærvær i Syria, frykter de palestinske lederne å miste Russlands støtte som en motvekt til USA i det regionale diplomatiet i Midtøsten.

– Som palestinere føler vi med ukrainerne. Vi er imot enhver okkupasjon. En okkupasjon er en okkupasjon uansett hvor den er, og det gjelder både Palestina og Ukraina. Og nå vet ukrainerne hva det vil si å leve under okkupasjon, sier Eyad Yaqob til Dagsavisen. Han forsker på konfliktløsning ved Det arabisk-amerikanske universitetet i Ramallah.

I Palestina er mange også forundret over at nettopp Israel, et land som har vært i krig og konflikt i tiår, nå prøver å mekle fred mellom Russland og Ukraina. Professor Yaqob har forståelse for at de palestinske lederne selv tråkker forsiktig.

– Verdenspolitikken dreier seg om interesser. Det er ingen vei utenom, sier han.

Til tross for anklagene om dobbeltmoral i verdenspolitikken, valgte det palestinske lederskapet i 2017 ikke å støtte et annet undertrykket folk i Midtøsten. Da kurderne for fem år siden søkte uavhengighet fra Irak, ønsket de palestinsk støtte, men ble avvist. Kurderne, det fjerde største folket i Midtøsten, har i over 100 år søkt å etablere sin egen stat.

Den vestlige verdens vilje til å sanksjonere Russland over invasjonen i Ukraina, men ikke gjøre det samme vis-à-vis Israel og dets okkupasjon av Palestina, har samtidig også vekket oppsikt blant internasjonale menneskerettighetsaktivister.

– Vi ser at ikke bare den amerikanske regjeringen, men også amerikanske selskaper gjør alt de kan for å boikotte alt som har noen tilknytning til den russiske regjeringen. Sett dette opp mot den helt motsatte holdningen når det kommer til sanksjoner mot Israel for dets overgrep, sa Sarah Leah Wilson, lederen for menneskerettighetsorganisasjonen Dawn, ifølge Guardian.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen