Verden

Amnesty: Russland begår krigsforbrytelser i Ukraina

Amnesty International anklager Russland for å begå de samme krigsforbrytelsene i Ukraina som de gjorde i Syria.

– Det som nå skjer i Ukraina, er en gjentakelse av det vi har sett i Syria, sier Amnesty Internationals generalsekretær Agnès Callamard.

– Det er ikke lenger snakk om vilkårlige angrep, vi er nå vitne til målrettede angrep mot sivil infrastruktur, sier hun.

De såkalte humanitære korridorene som skal gi sivile anledning til å flykte, som er forhandlet fram mellom Russland og Ukraina, er ifølge Callamard «dødsfeller.»

– Vi ser det samme her, akkurat som Russland gjorde i Syria, sier hun.

Sammenligner med Aleppo

Lederen for Amnestys virksomhet i Øst-Europa, Marie Struthers, trekker også parallellen til Russlands krigføring i Tsjetsjenia og viser til angrepene mot sivile mål og bruken av ulovlige våpen.

Russlands beleiring av den ukrainske havnebyen Mariupol sammenligner Struthers med beleiringen av Aleppo i Syria.

– Vi ser stadig flere krigsforbrytelser, sier hun.

FNs usikkerhetsråd

Callamard retter krass kritikk mot «et paralysert internasjonalt system» som lar Russland fortsette krigføringen, inkludert «den skammelige» handlingslammelsen til FNs sikkerhetsråd og andre institusjoner.

– FNs sikkerhetsråd burde omdøpes til FNs usikkerhetsråd, sier Amnesty-lederen, som også viser til rådets manglende evne til å stanse grusomheter i land som Myanmar, Afghanistan og Syria.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen