Verden

Stoltenberg: – Putin har gjort en stor feil

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg mener Russlands president Vladimir Putin har undervurdert Ukraina.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg holdt onsdag en pressekonferanse foran alliansens ekstraordinære toppmøte torsdag morgen. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

Saken er oppdatert

– President Putin har gjort en stor feil, sa Stoltenberg da han møtte pressen før Natos ekstraordinære toppmøte i Brussel torsdag.

– Den feilen var å starte en krig mot et uavhengig, suverent land. Han har undervurdert styrken til det ukrainske folk og heltemotet til det ukrainske folk og det ukrainske militæret, sa Stoltenberg.

Leder

Nato-generalsekretæren sier det er opp til de 30 lederne å bestemme om han skal fortsette i jobben eller ei.

– Jeg overlater den avgjørelsen til de 30 lederne. Jeg har ikke ytterligere å tilføye, sier Jens Stoltenberg.

Han møtte torsdag pressen før et hastemøte i Nato, hvor han skal møte stats- og regjeringssjefer fra Natos 30 medlemsland. Også USAs president Joe Biden deltar.

En sentralt plassert kilde i Nato sier til NTB at det har vært et jevnt press på at Stoltenberg fortsetter som generalsekretær hele tiden, også etter at han fikk jobben som sentralbanksjef i Norge, og særlig etter at Russland invaderte Ukraina.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier Norge vil slutte seg til en forlengelse av Jens Stoltenbergs periode som Nato-sjef hvis de allierte er enige om det.

Støre sier torsdag til norsk presse i Brussel at han har diskutert saken med Stoltenberg og formidlet sin støtte.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen