Verden

Buss med ukrainske flyktninger på vei til Norge ble stoppet på grensa i Danmark – måtte snu

– Vi vet ikke helt hva vi skal gjøre, sa David Eik Henriksen, som er på bussen sammen med flyktningene. Men så fant de en annen vei til Norge.

Saken er oppdatert

Henriksen er en av flere frivillige på bussen som skal til Stavanger. Onsdag møtte Dagsavisen Henriksen og flere av de ukrainske flyktningene i timene før bussen forlot den polske grensebyen Przemysl.

Bussjåfør Leif M. Haaland i samtale med David før avreise i Przemysl.

Flyktningene Dagsavisen var i kontakt med, så fram til neste etappe mot trygghet, men flere var bekymret for at de kunne få problemer ved grenseovergangene fordi de ikke har biometriske pass.

Måtte snu på grensa

Natt til fredag skulle bussen krysse grensen mellom Tyskland og Danmark. Målet var Hirtshals, der de skulle ta ferjen videre til Kristiansand. Men i Danmark ble det stopp – nettopp fordi mange manglet biometriske pass.

– Det var ikke noe kjekt å bli stoppet av politiet. Noen har biometriske pass, men de fleste ukrainere har det ikke. Familiene ble delt. En sønn klorte på døra fordi han ville inn til mammaen sin som var tatt til side av politiet, sier Henriksen til Dagsavisen på telefon fra bussen.

– De som ikke hadde biometriske pass, fikk beskjed om at de måtte til mottak i Danmark og søke asyl der. Men de vil jo ikke det. De vil bare vekk fra krigen, og dra til slekt og venner i Norge.

Bussen dro fra Przemysl onsdag kveld. Planen var å ta båt fra Danmark og over til Norge.

Henriksen understreker at det aldri var noe alternativ å la noen bli igjen i Danmark.

– Vi gjorde det klart at vi skulle dra derfra med alle sammen. Det virket som om politi og tollvesen var like oppgitte som oss, men de må vel forholde seg til reglene.

Nesten 40 om bord

Da Dagsavisen hadde Henriksen på tråden fredag morgen, hadde bussen kjørt tilbake samme vei som de kom fra, inn i Tyskland igjen. Alle flyktningene var fortsatt med. Hva de nå skulle gjøre, var uvisst, fortalte Henriksen. Totalt er de nesten 40 om bord.

33 ukrainske flyktninger er med på bussen som kjørte fra Przemysl onsdag kveld.

– Etter den ene overnattingen har nå flyktningene vært på bussen i 15–16 timer i strekk, så vi må prøve å finne et hotell snart. Men det er ikke så lett å finne til så mange mennesker. Vi må også prøve å finne en annen måte å komme oss hjem til Norge på, men akkurat nå vet vi ikke helt hva vi skal gjøre, sa Henriksen.

Nærmer seg Norge

Lørdag formiddag er stemningen snudd. Etter at de måtte gjøre vendereis i Danmark, ble det noen timers kjøretur i Tyskland før de tok ferje over til Malmø. Den svenske grensekontrollen bød ikke på problemer, sier Henriksen.

Når Dagsavisen snakker med ham på telefon nærmer bussen seg Strømstad. Derfra går ferden videre med ferje til Sandefjord. Henriksen krysser fingrene for at det ikke oppstår flere hindre. Stemningen i bussen er i hvert fall god nå, forteller han.

– Vi var nede i kjelleren da vi måtte dra fra Danmark, men nå ser alle at vi nærmer oss. Folk smiler og er kjempeglade.

Cirka 13.30 mottar Dagsavisen en sms fra Henriksen.

– Da er vi endelig i Norge. Humøret er på topp!

Bussen med de ukrainske flyktningene har nå kommet til Norge. Her har de nettopp grensen ved Svinesund.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen