Verden

Guatemala skjerper fengselsstraff for abort

Den konservativt-ledede kongressen i Guatemala vedtok tirsdag en lov som øker fengselsstraffen for kvinner som velger å ta abort.

Loven forbyr også både homofile ekteskap og undervisning om seksuelt mangfold.

Loven, som omtales som livsstil og beskyttelse for familieloven, straffer kvinner som har «framkalt sin egen abort eller gitt samtykke til en annen person for å utføre den» med ti års fengsel. Det er mer en tre ganger den gjeldende straffen på tre års fengsel.

Lovforslaget skal tre i kraft når president Alejandro Giammattei signerer det. Det ble vedtatt av nasjonalforsamlingen på den internasjonale kvinnedagen.

Den straffer også alle som utfører abort uten en kvinnes samtykke med inntil 50 års fengsel.

– Andre land forringer familiebegrepet

– Mens andre land fortsetter å godkjenne lover for abort så vel som lover som fører til forringelse av det opprinnelige familiebegrepet, har dette initiativet nå blitt en viktig lov for det guatemalanske samfunnet, sier det høyreorienterte kongressmedlemmet Armando Castillo, en viktig forsvarer av loven.

Det var også kritiske røster i debatten.

– Å miste en graviditet er ødeleggende, og denne loven gjør automatisk en kvinne til en mistenkt selv når hun sørger over tapet. De kriminaliserer og straffer spontanaborter, og det er farlig, sier parlamentarikeren Lucrecia Hernandez, som tilhører sentrum-venstre-siden.

Saken fortsetter under videoen

Forbyr samme kjønn-ekteskap

Lovforslaget introduserer også en reform av ekteskapsloven, slik at den heretter uttrykkelig skal forby ekteskap av samme kjønn.

Den forbyr også offentlige og private undervisningsinitiativer om seksuelt mangfold. Slik undervisning kan fremme tendenser hos barn og tenåringer som kan føre til avledning fra deres seksuelle identitet ved fødselen, hevdes det.

Den venstreorienterte parlamentarikeren Walter Felix fordømmer loven som fullstendig diskriminerende og sier at den oppfordrer til hat.

– Menneskerettighetene til store deler av befolkningen blir krenket, sier Felix.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen