Verden

Kina anklager USA for å forsøke å lage asiatisk Nato

Kinas utenriksminister Wang Yi anklager USA for å bygge en Nato-lignende forsvarsallianse med sine asiatiske allierte ved Indiahavet og Stillehavet.

– USA snakker om sitt ønske om å fremme regionalt samarbeid, men i realiteten nører de oppunder rivaleri, sa Wang på en pressekonferanse mandag.

– De snakker mye om at de vil ha en retur til multilateralisme, men i realiteten danner de eksklusive klubber. Det virkelige målet med den indopasifiske strategien er å etablere en indopasifisk versjon av Nato, sa Wang.

Den indopasifiske regionen omfatter deler av Indiahavet og Stillehavet fra land som Australia og Indonesia i sør til land som Kina, India og Pakistan i nord.

Wang holdt mandag sin årlige pressekonferanse på sidelinjen av det årlige møtet i Kinas nasjonale folkekongress. Der kommenterte han også situasjonen i Ukraina, og nektet nok en gang å fordømme det russiske angrepet på landet.

Isteden omtalte han Russland som Kinas viktigste strategiske partner, og sa vennskapet mellom landene fortsatt er «fjellstøtt». Han tilbød samtidig Kinas hjelp til å mekle i konflikten.

– Vennskapet mellom de to folk er fjellstøtt, og begge lands framtidige samarbeidsprospekter er veldig store, sa Wang.

Han la også til at Kina vil sende humanitær hjelp til Ukraina.

Mer fra Dagsavisen