Verden

Russere og ukrainere i Israel følger gamlelandet med frykt

Få land har så mange innbyggere med bakgrunn fra Russland og Ukraina, som Israel. Nå forbereder og tilrettelegger myndighetene for at ukrainske flyktninger får komme til landet.

Israel (Dagsavisen): Tanya Malkov bor i Haifa nord i Israel, men hennes pensjonerte far er i Kyiv.

– Han holder ut der. Jeg kan bare håpe at det vil gå bra, sier hun til Dagsavisen.

Faren har knapt gått ut av leiligheten de siste dagene, og Tanya forteller at hun føler seg hjelpeløs. Hun snakker med faren på telefonen, og prøver å få med seg alle nyhetene fra det som tidligere var hennes hjemby. De dramatiske nyhetsinnslagene fra Kyiv handler om gater hun kjenner så altfor godt.

Malkov tilhører en stor minoritet i Israel som på mange måter dominerer landet i dag. Hele 1,5 millioner av Israels 9 millioner innbyggere er i dag russisktalende. På 1990-tallet alene immigrerte flere hundre tusen ukrainske jøder til Israel. Det gjør konflikten i Ukraina skremmende nær for mange i Midtøsten. Russisk-talende i Israel har sine egne aviser, egne fjernsynskanaler og ikke minst familie og venner i gamlelandet og utviklingen følges nøye.

Forbereder flyktningstrøm

På grunn av krigen anslår Israel at mange tusen av Ukrainas rundt 250.000 jøder nå vil forsøke å reise til Israel. Rundt 5.000 jøder har allerede tatt kontakt med israelske myndigheter, skriver den israelske avisa Haaretz. Israelske diplomater opererer nå på begge sider av Ukrainas grenseoverganger til Polen, Moldova og Ungarn, og israelsk radio sender ut råd om hvilke ruter det er best å ta for å komme seg til grensen.

Årlig tar Israel imot mange tusen jødiske immigranter fra hele verden, de siste årene er de fleste kommet fra nettopp Russland og Ukraina. I 2017 ankom rundt 7.000 fra hvert av de to landene. I tillegg til jødene i Ukraina, er det antatt at rundt 6.000 israelske statsborgere fortsatt befinner seg i landet. En israeler ble drept mandag, angivelig fordi en sivil, ukrainsk militssoldat feilaktig trodde han var en prorussisk milits, skriver The Times of Israel. En annen israeler ble arrestert av russiske myndigheter etter at lasteskipet han var på i Svartehavet ble bordet og tauet til den russisk-okkuperte Krim-halvøya.

Fra sitt tilholdssted i sentrum av Kyiv har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som selv er jøde, gjentatte ganger bedt om mer støtte fra Israel. Tirsdag appellerte han til alle verdens jøder om å skrike ut mot den russiske aggresjonen.

– Nå snakker jeg til alle jødene i verden. Ser dere ikke hva som skjer? Nazismen blir født i stillhet. Så skrik ut mot drapene på sivile, sa Zelenskyj, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mange immigranter fra Øst-Europa

I Nahariya i Nord-Israel, bare et steinkast fra grensen til Libanon, følger Anna Lukicheva krigføringen i Ukraina natt og dag. Hun immigrerte til Israel fra St. Petersburg-området for tre år siden. Sjokkert og trist sier hun at hun skammer seg over å være russisk. Hun beskriver disse dagene som de vanskeligste i hennes liv. Som mange andre russere og ukrainere i Israel, har også hun donert penger til Ukraina.

– Putin er en gal diktator, sier hun, og forteller at hun ikke kom til Israel på grunn av noen sterk tilknytning til jødedommen, men fordi hun ikke lenger greide å leve under Putins diktatoriske styre.

– Det Putin gjør er en forbrytelse ikke bare mot Ukraina, men også mot Russland, og et spytt i ansiktet til hele den siviliserte verdenen, sier hun til Dagsavisen..

Immigranter fra Øst-Europa i Israel er ikke nytt. Gjennom hele landets historie har også maktpolitikken i Øst-Europa spilt en rolle. I 1948 stemte Sovjetunionen for opprettelsen av staten Israel i FNs generalforsamling. Årsaken? Så mange av den nye statens ledere var fra Øst-Europa at Moskva regnet med at Israel ville bli pro-kommunistisk.

Antakelsen var ikke urimelig. Tre av Israels statsministere, Golda Meir, Levi Eshkol og Moshe Sharett var alle født i områder som i dag er enten Russland eller Ukraina, mens landets grunnlegger, David Ben Gurion, kom fra Polen. Kibbutzene, de berømte kollektive samfunnene der privat eiendom ikke skulle eksistere, var også inspirert av sosialismen. Men den kalde krigen avgjorde – Sovjetunionen støttet den arabiske verdenen, og Israel gikk med Vesten.

Har innflytelse

Fortsatt i dag ledes Israel av topp-politikere som selv er født i Øst-Europa. Landets finansminister og tidligere utenriksminister, Avigdor Lieberman, er for eksempel fra det tidligere Sovjetunionen. Lieberman var høyremannen som først nektet å sitte i koalisjon med daværende statsminister Benjamin Netanyahu, noe som til slutt førte til den mangeårige lederens fall i fjor.

Jødene fra det tidligere Sovjetunionen har også forandret det politiske kartet i Israel. Ettersom mange hadde smertefulle minner fra kommunisttiden, stemmer de fleste av dem i Israel på partier på høyresiden, noe som har gjort det vanskelig for venstresiden å komme til makten. Men selv om mange russere og ukrainere lever i Israel betyr ikke det at de israelskfødte lederne nødvendigvis forstår dem. I et forsøk på å nå flere russisk-jødiske velger valgte Netanyahu flere ganger valgplakater med bilder av ham sammen med Putin i sine siste valgkampanjer.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen