Verden

Tyskland snur – sender våpen til Ukraina

Tyskland bryter med sin egen praksis og vil sende våpen til Ukraina, og tillater også at Nederland og Estland gjør det samme.

Den tyske regjeringen opplyser at de vil sende 500 Stinger-raketter og 1.000 panservernvåpen til Ukraina for å bidra i kampen mot russiske invasjonsstyrker.

Tyskland vil levere våpnene fra det tyske forsvarets lagre til Ukraina så snart som mulig, kunngjorde regjeringen i en uttalelse lørdag kveld.

Samtidig omtaler statsminister Olaf Scholz Russlands angrep på Ukraina som et historisk «vendepunkt».

– I denne situasjonen er det vår plikt å støtte Ukraina etter beste evne i sitt forsvar mot Vladimir Putins invasjonshær, sier Scholz og understreker at Tyskland står støtt ved Ukrainas side.

Skifte

Etter kunngjøringen fra Scholz uttrykte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takknemlighet for avgjørelsen på Twitter.

Ukraina har i flere uker forsøkt å overtale Tyskland til å sende våpen. Lørdagens beslutning er et markant skifte fra Tyskland, som lenge har forbudt eksport av tyske våpen til konfliktsoner.

Også Norge har siden 1959 forbudt eksport av norskprodusert forsvarsmateriell til områder i krig.

Stinger-raketter er bærbare og målsøkende og kan brukes til å skyte ned fly og helikoptre. Panservernraketter brukes i hovedsak mot stridsvogner og andre pansrede kjøretøy.

Godkjente forespørsel

Tyskland godkjente også lørdag Nederlands forespørsel om å sende 400 panservernraketter for å bidra i kampene mot den russiske invasjonsstyrken, sier to EU-tjenestemenn til Politico.

En liste med militærutstyr sendt fra den ukrainske ambassaden har vært under vurdering i flere uker. Tidligere lørdag sendte Tyskland 5.000 beskyttende hjelmer til Ukraina, men dette ble møtt med krav om at Berlin måtte gjøre mer.

Lørdag kveld opplyser DPA at Tyskland har også har gitt Estland tillatelse til å levere flere artillerideler fra gamle østtyske lagre til Ukraina.

Mobiliserer

De tyske tillatelsene til Nederland og Estland kommer i det flere av landets vestlige allierte mobiliserer for å sende Ukraina mer våpen, ammunisjon og luftforsvarssystemer mens russiske styrker kjemper seg fram mot ukrainske byer.

Politico skriver at den tyske endringen kan føre til en rask økning i militærhjelpen til Ukraina, all den tid store deler av kontinentets våpen og ammunisjon i hvert fall til dels er tyskprodusert.

De påpeker samtidig at lørdagens ja ikke nødvendigvis betyr at Tyskland vil godkjenne alle forespørsler som kommer.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: