Verden

Harde ord i FNs sikkerhetsråd

Det falt harde ord mellom Ukraina og Russland i nattens møte i FNs sikkerhetsråd, der Russland for tiden har formannskapet.

Den ukrainske utsendingen var tydelig preget av angrepet på hjemlandet. Møtet begynte kort tid etter at Russlands president Vladimir Putin kunngjorde en militæroperasjon i Ukraina, klokka 21.20 i New York.

– Det er for sent å snakke om nedtrapping. Rådet må gjøre alt som er mulig for å stanse krigen, sa Sergij Kyslytsya.

Kyslytsya oppfordret den russiske FN-ambassadøren Vassilij Nebenzia til å «ringe Putin, ringe utenriksminister Sergej Lavrov for å stanse aggresjonen». Han sa også at den russiske ambassadøren burde trekke seg fra oppgaven som Sikkerhetsrådets formann.

– Direkte til helvete

– Det finnes ingen skjærsild for krigsforbrytere. De går direkte til helvete, ambassadør, sa den ukrainske representanten.

I den opphetede debatten sa Nebenzia at Russland bare utførte «en militær spesialoperasjon».

– Det kalles ikke en krig, sa han til ukraineren.

– Som konklusjon vil jeg si at vi ikke er aggressive mot det ukrainske folket, men mot juntaen som har makten i Kyiv, sa Nebenzia.

Etter møtet beskrev Kyslytsya den russiske ambassadørens uttalelser som «sinnssyke».

Saken fortsetter under videoen

Resolusjonsforslag

Norge var med på å innkalle til møtet, og USA og Albania arbeidet med et resolusjonsforslag som fordømmer Russland for handlingene i Ukraina.

– Akkurat samtidig med at vi er samlet i rådet for å jobbe for fred, har Putin kommet med et krigsbudskap, i total forakt for dette rådets ansvarsområde, sa USAs ambassadør Linda Thomas-Greenfield.

Hun føyde til at resolusjonsutkastet skal sendes til medlemmene av Sikkerhetsrådet torsdag.

Utkastet vil erklære at Russland bryter FN-charteret, folkeretten og en sikkerhetsrådsresolusjon fra 2015 om Ukraina, opplyser en europeisk diplomat til AP.

Det regnes som usannsynlig at det blir vedtatt, siden Russland har vetotrett i rådet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenNyeste fra Dagsavisen.no: