Verden

Ukraina-krisa: – Vi er så forberedte som vi kan bli

Olexandra Matviychuk har pakket krisekofferten og funnet ut hvor hun skal plassere kattene, om krisen kommer. Samtidig går samfunnet videre ganske som normalt. – Jeg jobber og handler i butikken, og kinoene er fortsatt åpne.

Situasjonen langs grensen mellom Ukraina og Russland er spent, og usikkerheten om hva som faktisk foregår er stor. Mens Russland fortsatt insisterer på at de ikke har planer om å invadere, gjentok USAs president Joe Biden torsdag nok en gang at de tror angrepet kan skje innen noen dager.

– Vi har akseptert at vi er nødt til å kjempe om vi skal beholde demokratiet. Kreml vil aktivt forsøke å påvirke i regionen, og om nødvendig, bruke krig som verktøy til å nå sine mål, sier Olexandra Matyiychuk.

Hun bor i hovedstaden Kyiv og leder organisasjonen Center for Civil Liberties, en partnerorganisasjon av Den norske Helsingforskomiteen. Som menneskerettsforsvarer har hun siden 2014 jobbet for å dokumentere krigsforbrytelser.

– Som mange andre i Ukraina har jeg sterke følelser rundt dette, men ikke frykt. Vi har, som et team, bestemt at vi blir i Kyiv, og fortsetter menneskerettighetsarbeidet vårt, sier Matyiychuk.

Olexandra Matviychuk er menneskerettsforkjemper og bosatt i Kiev.

I konstant beredskap

Hun og kollegaene har planene klare for hvor de skal møtes og hvordan de skal finne hverandre, om Russland blokkerer telefonlinjer og internett.

– Vi er så forberedte som vi kan bli, sier hun.

Russland har den siste tiden samlet over 100.000 soldater langs grensen mot nabolandet Ukraina, som frykter en invasjon. Russland har flere ganger avvist at det er noe de planlegger. På ukrainsk side lever folk i konstant beredskap.

– Det er en merkelig situasjon. På den ene siden passer jeg på å alltid ha en ferdigpakket koffert klar. Jeg tar førstehjelpskurs, planlegger hvor jeg skal plassere kattene mine og hører venner diskutere hvordan de skal fortelle barna om situasjonen, uten å skremme dem. På den annen side fortsetter hverdagen nesten som normalt. Jeg jobber og handler I butikken, og kinoene er fortsatt åpne, sier Matyiychuk.

Handler ikke bare om Ukraina

Hun syns det er viktig at konflikten ikke reduseres til kun å handle om Russland og Ukraina.

– Om Russland angriper, vil ukrainerne så klart forsvare sitt land og sin frihet. Men vi snakker ikke bare om en konflikt mellom Russland og Ukraina. Vi snakker om en konflikt mellom det autoritære og det demokratiske. Vi håper at land som har frihet og demokrati som sine verdier, ikke vil holde seg unna, at verden ikke bare blir sittende og se på, sier Matviychuk.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen