Verden

Også en cyberkrig kan skape enorme ødeleggelser

Mens verden venter i angst på at en full krig kan bryte ut mellom Ukraina og Russland, kan cyber-eksperter fortelle at en del av kamphandlingene trolig allerede har begynt.

Israel (Dagsavisen): – Dette kan bli en av de første krigene i historien der cyber vil kunne bli brukt parallelt med de tradisjonelle kamphandlingene, sier David Nordell, en israelsk ekspert på cyber-sikkerhet.

Ifølge Nordell, som forsker ved universitetet i Haifa, skiller cyberkrigføring, som er en kombinasjon av elektronisk krigføring og bruk av internettet i krigsformål, seg fra tradisjonell krigføring på to viktige områder.

– I motsetning til vanlig krigføring som etterlater seg mange spor, som flytting av stridsvogner eller annet som for eksempel kan sees i satellittbilder, så etterlater ikke cyberkrigføring seg så mange spor. Det vil si at det ofte er umulig å vite hvem det er som har stått bak et angrep, og dette åpner for muligheter som tradisjonell krigføring ikke gir, forteller han.

Visker ut skillet mellom sivile og militære mål

Nordell gir så et eksempel på en episode som kan antyde at cyberkrigen mellom Russland og Ukraina for lengst er i gang. I slutten av januar ble kontrollsystemene for tog i Ukrainas naboland Hviterussland angrepet av hackere. Gruppen kalte seg De hviterussiske cyberpartisanene, og de sa at målet var å hindre deres land i å hjelpe de russiske troppene.

– Men ingen vet jo hvem det er som står bak angrepet. Så sjansene er store for at det egentlig er Ukraina eller USA som gjennomførte angrepet enten som en advarsel om hva som kan komme eller fordi det ble sett på som et viktig mål i seg selv, forteller Nordell til Dagsavisen.

Og med dette kommer cybereksperten til den andre store forskjellen mellom tradisjonell krigføring og cyberkrigføring.

– Tradisjonell krigføring skiller mellom sivile og militære mål. Men siden cyberkrigføring ofte er umulig å spore, blir dette skillet ofte visket ut. Det vil si at man i cyberkrigføring gjerne da kan angripe viktig nasjonal infrastruktur, som for eksempel å slå ut kraftverk, lamme havner og flyplasser. Alle ville selvfølgelig kunne gjette hvem det er som står bak dette i en gitt situasjon, men en vil aldri få nok bevis til å ta noen til en krigsforbryterdomstol, sier Nordell.

Nordell anser det som sannsynlig at både USA og Russland for lengst, uavhengig av Ukraina, har funnet svakhetene i hverandres nasjonale infrastruktur, eller i Russlands tilfelle, svakhetene i infrastrukturene i land i Vest-Europa. Det som nå gjør situasjonen i Ukraina så unik, sier Nordell, er at slike angrepsplaner for første gang vil kunne bli aktivert.

– Telekommunikasjon, havner, bankvesen, alle steder som bruker datamaskiner, er nå sårbare. Målet er ikke nødvendigvis å drepe som i vanlig krigføring, men heller å skape kaos, å demoralisere, å gi folket en følelse av at deres regjering ikke har kontroll og ikke minst å isolere den politiske ledelsen fra kamphandlingene, forteller Nordell.

Enorme ødeleggelser

Shlomo Touboul er en annen israelsk cyberekspert som har etablert en rekke hitech-selskap. I dag leder han AirEye, som utvikler forsvarsverktøy mot hacking. Han har selv over 40 patenter, inkludert noen av de første systemene som ble brukt til å oppdage malware, eller skadelige dataprogram.

Når det gjelder konflikten i Ukraina forteller også Touboul at potensialet for ødeleggelse ved hjelp av cyberverktøy alene er enormt.

– Vi kan komme til å se ødeleggelse i massiv skala. Jeg tror ikke Europa vil ha hatt erfaring med en slik ødeleggende krigføring siden andre verdenskrig, sier Touboul til Dagsavisen.

Nettopp derfor tror og håper han at cybervåpnene ikke vil bli brukt til sin fulle kapasitet.

– Det ville blitt en krigsforbrytelse, så jeg håper vi ikke kommer så langt, sier han.

Touboul er imidlertid overbevist om at noe annet, uansett for lengst er i gang.

– Folk som bor i østlige Ukraina vil trolig oppdage at GPS-signalet i området deres ikke lenger er så nøyaktig. For noe av det første man gjør i dag er å forstyrre GPS-signalet, forteller Touboul.

En rekke tradisjonelle våpensystemer er avhengig av GPS signal, inkludert rakettsystemer.

Cyber har forandret den tradisjonelle slagmarken, forteller sikkerhetsekspert David Nordell.

– Vi må selvfølgelig være forberedt på russiske angrep på el-verkene i Ukraina, men i verste fall kan selv et atomkraftverk bli hacket. Dette vil kunne skape et massivt flyktningproblem i Europa, det vil skape panikk, det vil skape desinformasjon og under slike omstendigheter er sjansene også store for at det får fienden til å ta feil beslutninger, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen