Verden

Satellitter slått ut av bane av solstorm

Så mange som 40 små satellitter som ble skutt opp av SpaceX sist uke, er i ferd med å nå jordens atmosfære og brenne opp etter å ha blitt rammet av en solstorm.

På dette bildet tegner en rekke Starlink-satellitter en stripe på nattehimmelen over et hus i Kansas. 40 satellitter som ble rammet av en solstorm, har falt tilbake mot jordens atmosfære der de brenner opp. Arkivfoto: Reed Hoffmann / AP / NTB

SpaceX sier solstormen førte til økt tetthet i atmosfæren, som igjen bremset Starlink-satellittene da de var på vei ut i verdensrommet, opplyser SpaceX.

Mannskaper på bakken prøvde å redde satellittene ved å la dem gå i dvalemodus og fly dem slik at motstanden ble minst mulig. Dette lyktes ikke, og satellittene – som veier rundt et kvart tonn hver – kom seg aldri opp i en høyere og stabil bane.

40 av de 49 satellittene det gjelder, har enten gått tilbake inn i jordens atomsfære og brent opp eller er i ferd med å gjøre det. Ifølge SpaceX utgjør de ingen fare, verken i bane eller for oss nede på bakken.

Selskapet har fortsatt rundt 2.000 Starlink-satellitter i bane rundt 550 kilometer over jorden. Programmet startet i 2019 og leverer internettforbindelse til avsidesliggende steder.