Verden

Amnesty anklager Israel for apartheid

Amnesty International og flere andre menneskerettsorganisasjoner mener Israel utsetter palestinerne for apartheid. Israel avviser anklagene.

Saken er oppdatert

I en ny rapport beskriver Amnesty blant annet Israels atskillelse av folkegrupper i områder som landet kontrollerer.

– Palestinerne behandles som en underlegen etnisk gruppe og blir systematisk fratatt sine rettigheter, sier organisasjonens generalsekretær Agnès Callamard.

Organisasjonen mener palestinerne behandles på en måte som åpenbart oppfyller kriteriene for apartheid i folkeretten. Dette betyr ikke nødvendigvis at situasjonen er sammenlignbar med det tidligere apartheidregimet i Sør-Afrika.

Begrensede rettigheter

Tidligere har Human Rights Watch og den israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselem brukt uttrykket apartheid om Israels behandling av palestinerne.

Amnesty International mener den undertrykkende politikken har røtter tilbake til situasjonen som oppsto ved opprettelsen av Israel i 1948. Helt siden da har Israel angivelig ført en politikk som er til fordel for jødiske israelere, mens palestinernes rettigheter er blitt begrenset.

Ikke bare palestinerne i de okkuperte områdene, men også Israels egne arabiske borgere utsettes for apartheid, mener organisasjonen.

– Det er et system med undertrykking og en forbrytelse mot menneskeheten, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, i en uttalelse.

Saken fortsetter under videoen

– Antisemittisk

Myndighetene i Israel avviser beskyldningene om apartheid. Utenriksminister Yair Lapid mener Amnesty International «siterer løgner som spres av terroristorganisasjoner».

– Israel er et demokrati som gir alle sine innbyggere like rettigheter, uavhengig av religion eller etnisitet, heter det i en kommentar NTB har fått fra Israels ambassade i Oslo.

– Amnestys rapport er dobbeltmoralsk og benytter seg av demonisering for å delegitimere Israel. Dette er antisemittisme, og det er en fornektelse av staten Israels rett til å eksistere, heter det videre.

Avslører omfanget

– Rapporten vår avslører det sanne omfanget av Israels apartheidregime. Enten de bor i Gaza, Øst-Jerusalem, Hebron eller i selve Israel, blir palestinere behandlet som en mindreverdig etnisk gruppe og systematisk fratatt rettighetene sine, fastholder Egenæs.

– Vi fant ut at Israels grusomme segregeringspolitikk og ekskludering på tvers av alle territorier under deres kontroll klart utgjør apartheid. Det internasjonale samfunnet har en forpliktelse til å handle, sier Egenæs.

Amnesty International ber blant annet FNs sikkerhetsråd om å innføre en omfattende våpenembargo mot Israel.

– Sikkerhetsrådet bør også innføre målrettede sanksjoner, som å fryse eiendeler, mot israelske tjenestepersoner som er mest direkte involvert i apartheidforbrytelsen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: