Verden

USA varsler øvelse i Middelhavet

Amerikanske myndigheter varslet fredag en stor Nato-øvelse i Middelhavet der hangarskipet USS Harry Truman skal delta. Øvelsen begynner allerede mandag.

Et F/A-18 fly på vei inn for landing på dekket av hangarskipet Harry S. Truman. Skipet skal delta i en øvelse i Middelhavet. Foto: Lolita Baldor / AP / NTB

Pentagon-talsmann John Kirby sier forberedelsene til øvelsen begynte i 2020, og ifølge ham har den ingenting å gjøre med den spente situasjonen langs Ukrainas grenser. Den har fått navnet Neptune Strike 22.

Øvelsen er imidlertid ikke på lista over planlagte øvelser i 2022 som ble lagt ut på Natos nettsider 14. desember. Hangarskipsgruppen har vært i Middelhavet siden desember.

– Neptune strike 22 skal pågå til 4. februar og skal demonstrere Natos evne til å integrere stridsevnen til en hangarskipsgruppe for å støtte opp om avskrekking og forsvar av alliansen, sier Kirby.

Kunngjøringen kom en dag etter at Russland kunngjorde en stor marineøvelse med 140 fartøyer og 10.000 soldater i januar og februar, en øvelse som skal foregå både i Atlanterhavet, Arktis, Stillehavet og Middelhavet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

(©NTB)