Verden

Nato avviser russisk krav om uttrekning fra Romania og Bulgaria

Nato avviser kontant Russlands krav om at alliansen må trekke sine styrker og våpensystemer ut av Romania og Bulgaria.

Nato

De to landene, som før Sovjetunionens fall i 1991 var en del av Warszawapakten, har vært medlemmer av Nato i 18 år.

Under møtet om Ukraina-krisen mellom Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og hans amerikanske motpart Antony Blinken i Genève fredag krevde Russland at utenlandske «styrker, utstyr og våpen» trekkes ut av Nato-land som ikke var medlem før 1997. Bulgaria og Romania ble nevnt spesielt.

Nato avviser kravet kontant og kaller det uakseptabelt.

– Nato kommer ikke til å gi avkall på evnen til å beskytte og forsvare hverandre, inkludert med tilstedeværelse av styrker i den østlige delen av alliansen, sier Natos talsperson Oana Lungescu.

– Russlands krav ville skape første- og andreklasses Nato-medlemmer, noe vi ikke kan akseptere, sier hun.

Bulgaria og Romania reagerer også sterkt på kravet fra Russland.

– Russlands krav om tilbaketrekking av Nato-styrker fra Bulgaria er uakseptabelt og meningsløst, sier Bulgarias president Rumen Radev, som regnes som prorussisk.

– Et slikt krav er uakseptabelt og kan ikke være del av en forhandling, sier det rumenske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Rumenske myndigheter sier at Natos tilstedeværelse i allierte land er en «ren defensiv reaksjon mot Russlands stadig mer aggressive oppførsel i nærområdene, som er i ferd med å trappes opp til tross for Natos forsøk på å få til konstruktiv dialog».

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen