Verden

Europeisk sikkerhet umulig uten ukrainsk suverenitet

President Volodymyr Zelenskyj sier det ikke fins garantier for europeisk sikkerhet så lenge deler av Ukraina er under russisk og separatistisk kontroll.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj møtte USAs utenriksminister, Antony Blinken oi Kiev onsdag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

– Full sikkerhet i Europa er umulig uten at Ukrainas suverenitet og territorielle integritet er gjenopprettet, sa den ukrainske presidenten torsdag.

Ukrainske militære har ligget i konflikt med prorussiske separatister i den østlige Donbass-regionen siden Russland i 2014 okkuperte den ukrainske Krim-halvøya.

Russland har bygd opp en styrke på titusener av soldater langs grensa til Ukraina de siste månedene, men insisterer på at de ikke planlegger en invasjon.

Zelenskyj selv tonet onsdag ned risikoen for en invasjon da han hadde besøk av USAs utenriksminister Antony Blinken.

– Faren har ikke bare vært der i én dag, og den har ikke blitt større. Det eneste som har vokst, er oppstyret rundt, sa han i en videotale onsdag.

Torsdag sa han at han forventer at situasjonen blir trappet ned etter hvert som forhandlingene med Russland går sin gang.

Minst 13.000 mennesker har mistet livet i Donbass siden separatistene tok kontroll. Vesten anklager Russland for å støtte dem med våpen og soldater, noe Russland benekter.