Verden

Beijing har registrert lokalt overført omikron-smitte – skaper OL-uro

For første gang har Beijing registrert lokalt overført omikron-smitte i byen. Det kan skape utfordringer fram mot OL, som starter om knapt tre uker.

Den smittede personen bor og arbeider i Haidian-distriktet nordvest i den kinesiske hovedstaden. Vedkommende har ikke vært utenfor Beijing de to siste ukene og fikk symptomer torsdag. Fredag tok personen en koronatest, og lørdag bekreftet kinesiske myndigheter smitten på en pressekonferanse, skriver statlige medier.

Infeksjonen blir registrert mindre enn tre uker før vinterlekene starter i Beijing 4. februar og rundt to uker før den kinesiske nyttårsfeiringen, som vanligvis er en tid da mange kinesere drar til hjemstedene sine.

Utfordring for nullsmitte-strategi

Søndag ble det registrert i alt 65 lokalt overførte smittetilfeller i Kina.

Selv om antallet er lavt, vil omikronvarianten trolig bli en utfordring for Kinas nullsmitte-strategi så tett opp til vinterlekene. Strategien er basert på massetesting, portforbud, strenge karanteneregler og nedstenginger.

Minst fire andre områder i Kina har rapportert om koronatilfeller forårsaket av den svært smittsomme varianten. Blant annet gjelder dette i kystbyen Tianjin, som ligger like ved Beijing. Det er også registrert omikron-smitte i Shanghai, Xi’an i vest og Zhuhai og Zhongshan i sør.

Skal holdes atskilt

Vinterlekene er omfattet av svært strenge koronaregler. Alle deltakerne og utenlandsk presse holdes atskilt fra den vanlige befolkningen for å hindre infeksjoner utenfor OL-boblen.

I Beijing har omikronsmitten ført til at en boligblokk og en arbeidsplass er sperret av, og massetesting er i gang i de aktuelle områdene. Nærmere 2.500 mennesker var testet lørdag kveld, ifølge den statskontrollerte avisen Global Times.

Landet har registrert i underkant av 105.000 infeksjoner siden pandemien startet.

Mer fra Dagsavisen