Verden

Downing Street beklager til dronningen etter fester i april

Downing Street beklager til dronning Elisabeth etter to ulike fester 16. april, dagen før prins Philips begravelse og mens det var strenge koronarestriksjoner.

Kvelden før dronning Elizabeth måtte sitte alene da ektemannen prins Philip ble bisatt var det angivelig fest og moro i Downing Street. Arkivfoto: Jonathan Brady / AP / NTB

Unnskyldningen er overbrakt gjennom offisielle kanaler og på telefon, skriver The Telegraph, som avslørte saken. Hvem som ringte hoffet, vil ikke Downing Street opplyse.

Kvelden 16. april 2021 samlet rådgivere og embetsmenn seg til to ulike fester i Downing Street. Statsminister Boris Johnson skal ikke ha vært til stede.

På den tiden var det i England bare lov til å møtes i grupper på seks personer eller personer fra to husstander utendørs.

Avslutningsfest

Festene fant sted kvelden før dronning Elizabeth måtte sitte alene i ektemannen prins Philips begravelse.

Ifølge The Telegraph ble festene i Downing Street holdt for å markere at to kollegaer sluttet. Ifølge vitner skal det ha blitt drukket alkohol og gjestene danset til musikk.

– Jeg ønsker å beklage helt uforbeholdent for å ha forårsaket sinne og sårede følelser, sier James Slack, som var en av dem som sluttet, i en uttalelse. Han legger til at han tar på seg alt ansvaret for festen for ham.

Lang rekke festanklager

Rundt 30 personer skal ha deltatt på de to festene, som senere slo seg sammen til én fest.

Statsminister Boris Johnson skal ikke ha vært i Downing Street denne dagen, men disse to festene er bare de siste i en lang rekke anklager om fest og moro i Downing Street mens England var under koronarestriksjoner.

Tidligere denne uken måtte Johnson ut og beklage etter at han deltok på en hagefest i Downing Street i mai 2020, mens engelskmennene bare hadde lov til å møte én person utenfor sin egen husstand.

Ytterligere press på Johnson

Alle de tre opposisjonspartiene i den britiske nasjonalforsamlingen har krevd Johnsons avgang etter avsløringene om hagefesten, og den siste festanklagen legger ytterligere press på statsministeren.

– Dronningen satt alene med sorgen sin, slik så mange gjorde på den tiden. Jeg har ikke ord for den kulturen og oppførselen som hersker i Downing Street, og ansvaret ligger på Johnson, sa fungerende Labour-leder Angela Rayner fredag.

På grunn av regjeringens koronarestriksjoner kunne bare 30 personer delta i prins Philips begravelse. Som eneste gjenlevende medlem av sin husstand måtte dronningen sitte alene.


(©NTB)