Verden

Dronning Elizabeths 70 år på tronen feires med militærparade og pudding

Dronning Elizabeth blir 6. februar den første britiske monarken til å sitte på tronen i 70 år. Platinajubileet markeres på storstilt vis i juni.

Feiringen starter torsdag 2. juni med den årlige militærparaden som markerer dronningens offisielle bursdag, som ikke må forveksles med hennes faktiske fødselsdag 21. april.

Deretter skal dronningen takkes for sin tjeneste til Storbritannia og Det britiske samveldet med en seremoni i St. Paul-katedralen i London.

Det er uklart hvor stor del av programmet den da 96 år gamle dronningen vil ta del i.

Etter et sykehusopphold i oktober har dronning Elizabeth vært nødt til å begrense sine offentlige oppdrag. I romjula avlyste hun både den tradisjonelle julelunsjen med kongefamilien og reisen til Sandringham slott under den siste koronabølgen.

Dessertkonkurranse og nabolagsfest

Som et lite nikk til den såkalte «kroningskyllingen», en blanding av kald kylling, karri, majones og andre ingredienser, som blir servert på hagefester som markerer dronningens formelle ferd til tronen, skal det britiske kongehuset sponse konkurransen Platinum Pudding.

Der skal det lages en ny dessert til ære for dronningen.

Konkurransen vil være åpen for briter helt ned i åtteårsalderen, og dessertene skal bedømmes av TV-kokkene Mary Berry og Monica Galetti sammen med sjefkokk Mark Flanagan ved Buckingham Palace. Vinneroppskriften vil offentliggjøres i forkant av feiringen, slik at den kan være en del av markeringen.

På lørdagen steller BBC i stand konserten «Platinum at the Palace», der det loves at «noen av verdens største stjerner» skal opptre.

Dagen etter kan folk søke om å holde offisielle nabolagsfester, som del av en landsdekkende jubileumslunsj. Det ventes at mer enn 200.000 slike fester vil bli arrangert, og det har allerede kommet inn 1.400 søknader.

Programmet for feiringen i juni nevner ikke smittevernrestriksjoner.

Tidligere markeringer

Dronningens sølvjubileum i 1977 ble markert med gatefester i hele Storbritannia og prosesjon i London, der dronningens kortesje kjørte gjennom byen.

Gulljubileet i 2002 ble på ny markert med gatefester, mens 1.000 båter seilte i formasjon på Themsen i forbindelse med diamantjubileet i 2012, samme år som London-OL.

Det britiske kongehuset har vært i hardt vær i det siste, med søksmål mot prins Andrew, dronningens andre sønn, for angivelige overgrep, mens barnebarnet prins Harry har flyttet til USA sammen med kona Meghan og brutt med kongehuset.

Engasjert

Til tross for sin høye alder engasjerer dronning Elizabeth seg fortsatt i aktuelle samfunnsspørsmål. I november skulle hun ha deltatt på klimatoppmøtet i Glasgow, men måtte melde avbud og snakket i stedet til deltakerne i en video. Budskapet var tydelig.

– Hvis vi ikke klarer å hanskes med denne utfordringen, vil alle andre problemer blekne til sammenligning, sa dronningen.

– Det er manges håp at dette toppmøtets ettermæle – når det skrives i historiebøker som ennå ikke er trykket – beskriver dere som de lederne som ikke lot muligheten gå fra dere. Og at dere svarte på oppfordringene fra de framtidige generasjoner, sa hun.

Sorg

Noen måneder tidligere døde ektemannen gjennom 73 år, prins Philip, i hjemmet Windsor Castle, 99 år gammel. Det rørende bildet fra bisettelsen, der dronningen på grunn av koronapandemien satt alene i et eget hjørne i St. George's Chapel, gikk verden rundt.

I sin årlige juletale snakket hun åpent om sorgen etter ektemannens bortgang.

– Selv om dette er en tid med stor glede og munterhet for mange, kan julen være vanskelig for dem som har mistet sine kjære. Spesielt i år forstår jeg hvorfor, sa Elizabeth i talen første juledag.

Ung monark

Elizabeth Alexandra Mary Windsor ble født 21. april 1926, som datter av daværende prins Albert, senere kong George VI og keiser av India, og Elizabeth Bowes-Lyon, hertuginnen av York.

I 1947 giftet hun seg med prins Philip, hertug av Edinburgh, og året etter fikk de sitt første av fire barn, prins Charles. I 1950 ble prinsesse Anne født, i 1960 prins Andrew og i 1964 prins Edward.

Da kong George VI døde i 1952, overtok Elizabeth tronen. Hun er nå verdens nest lengst sittende monark, bare slått av Thailands kong Bhumibol som satt 70 år og 127 dager på tronen fram til sin død i 2016.

Dronning Elizabeth er kong Haralds tremenning og har vært på statsbesøk i Norge tre ganger, først under kong Haakon i 1955, deretter under kong Olav i 1981 og under kong Harald i 2001.






(©NTB)

Mer fra Dagsavisen