Verden

Prins Andrew-anklager fikk millioner utbetalt i Epstein-forlik

Et tolv år gammelt forlik mellom Virginia Giuffre og Jeffrey Epstein har blitt offentliggjort i forbindelse med Giuffres søksmål mot prins Andrew.

Prins Andrew

Saken er oppdatert

Den britiske prinsen, som er dronning Elizabeths andre sønn, hevder forliket beskytter ham fra søksmål av den typen Giuffre har anlagt mot ham i USA. Det er bakgrunnen for at forliket ble offentliggjort av en domstol i New York mandag.

I forliket fra 2009 skal Giuffre ha gått med på å ikke saksøke noen part som hadde tilknytning til Epstein og som kan beskrives som en «potensiell saksøkt», melder BBC. Prins Andrew blir ikke eksplisitt nevnt i forliket, som ble inngått i delstaten Florida.

Fikk utbetalt stor sum

Epstein betalte Giuffre 500.000 dollar som en del av forliket, som ble inngått etter at Giuffre saksøkte Epstein for blant annet seksuelt misbruk.

For å få utbetalt pengene måtte Giuffre, som da het Roberts, skrive under på at hun måtte «frigjøre Epstein for evig tid» for alle anklager, og at det samme gjaldt andre navngitte og ikke-navngitte personer med tilknytning til Epstein.

Prinsens advokater har sitert denne delen av forliket i sine argumenter for at søksmålet mot ham bør avvises.

Prins Andrew nekter skyld og er ikke blitt siktet i noen straffesak. Tirsdag skal en dommer i New York høre partene i et digitalt rettsmøte.

Anklager prinsen for overgrep

Giuffre hevder at Epstein, som tok sitt eget liv mens han var i fengsel i 2019, lånte henne ut for å ha sex med sine rike og mektige venner, deriblant prins Andrew.

I søksmålet mot prinsen hevder hun at han begikk flere seksuelle overgrep mot henne da hun var 17 år i 2001, og at misbruket nettopp ble tilrettelagt av Epstein og Ghislaine Maxwell.

Maxwell ble i forrige uke kjent skyldig blant annet i å ha rekruttert unge jenter som så ble seksuelt misbrukt av Epstein og vennene hans.

– Irrelevant

Giuffres advokater kaller forliket med Epstein for irrelevant for saken hennes mot prins Andrew.

– Han kunne ikke ha vært en «potensielt saksøkt» i forliket mellom Giuffre og Epstein, både fordi han ikke var underlagt jurisdiksjon i Florida og fordi saken involverte påstander på føderalt nivå, som han ikke var en del av, sier Giuffres advokat David Boies i en uttalelse mandag.

Prinsens advokater har også forsøkt å stanse søksmålet med påstand om at Giuffre bør nektes å anlegge søksmål i USA da hun har bodd mesteparten av de siste 20 årene i Australia. Dommeren i saken har avvist dette forsøket.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Fakta om Epstein-saken

* Sommeren 2000: 17 år gamle Virginia Giuffre møter Ghislaine Maxwell, partner og tidligere kjæreste med Jeffrey Epstein, for første gang mens hun jobber på et spa eid av Donald Trump i Florida. Maxwell tilbyr henne jobb som massør for Epstein.

* 2000-2002: I denne tidsperioden reiser Giuffre mellom Epsteins eiendommer. Giuffre hevder å ha blitt fraktet rundt av Epstein for å gi seksuelle tjenester for ham og flere av hans forretningsforbindelser.

* Mars 2005: Politiet i Florida innleder etterforskning av Epstein etter at moren til en 14 år gammel jente rapporterer om en mistenkt voldtekt av datteren.

* 2006: Politiet sikter Epstein for flere tilfeller av ulovlig seksuell omgang med mindreårige.

* 2008: Delstatsadvokat i Florida, Alexander Acosta, signerer en såkalt non-prosecutions agreement, en form for forlik. I avtalen erklærer Epstein seg skyldig i to lovbrudd på delstatsnivå, samtidig som han slipper unna en rekke tiltalepunkter. Både han selv og hans angivelige samarbeidspartnere i de kriminelle handlingene fikk immunitet fra rettsforfølgelse i sørlige Florida. Ofrene ble ikke informert om forliket, i strid med loven.

* 22. juli 2009: Epstein løslates etter å ha sonet 13 måneder i fengsel i forbindelse med forliket. Under soningen hadde han fått lov til å ta flere turer, blant annet til sin private øy, i tillegg til å jobbe fra sitt eget kontor flere dager i uka. De spesielle soningsforholdene skapte stor offentlig debatt.

* 2009: Giuffre saksøker Epstein og anklager Maxwell for å ha rekruttert henne inn i et liv der hun ble utsatt for seksuell handel mens hun var mindreårig. Saken endte med forlik.

* Mars 2011: Giuffre går ut offentlig med sin historie fra innsiden av seksuell menneskehandel. Saken publiseres i Mail on Sunday og inkluderer et bilde av Giuffre sammen med prins Andrew.

* Desember 2014: I et rettsdokument forteller Giuffre at hun ble sendt til prins Andrew minst tre ganger da hun var 17 år gammel i 2001. Ifølge Giuffre skal Maxwell ha bedt henne gjøre for Andrew «det du gjør for Epstein».

* 2. januar 2015: Det britiske kongehuset avviser alle anklager om at prins Andrew har hatt «upassende omgang med mindreårige». Andrew nekter å forklare seg under ed.

* 6. juli 2019: Jeffrey Epstein pågripes i New Jersey. Han blir tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på flere dusin mindreårige jenter mellom 2002 og 2005.

* 10. august 2019: Epstein tar sitt eget liv i fengselet. Tiltalen mot ham frafalles.

* Juli 2020: Ghislaine Maxwell blir arrestert i New Hampshire, siktet for tre tilfeller av å ha rekruttert mindreårige jenter til overgrep.

* August 2021: Giuffre saksøker prins Andrew og anklager ham for seksuelle overgrep. Prins Andrew avviser anklagene.

* 29. november 2021: Rettssaken mot Maxwell starter i New York. Hun er tiltalt for å ha hjulpet Jeffrey Epstein med å rekruttere og misbruke unge jenter og kvinner. Saken om Giuffre er ikke en del av tiltalen.

* 30. desember 2021: Maxwell blir kjent skyldig i fem av seks tiltalepunkter.

* 3. januar 2022: Et forlik inngått mellom Giuffre og Epstein i 2009 offentliggjøres. Det viser at Epstein betalte 500.000 dollar til Giuffre, som i sin tur gikk med på å ikke saksøke noen av Epsteins forbindelser som kunne blitt beskrevet som en «potensiell tiltalt».

* 4. januar: Dommer Lewis Kaplan i New York skal høre partene i et digitalt rettsmøte klokka 10 lokal tid.