Verden

Ghislaine Maxwell kjent skyldig i å ha hjulpet Epstein med å forgripe seg på tenåringsjenter

Ghislaine Maxwell (60) er kjent skyldig i fem av de seks tiltalepunktene mot henne, blant annet i å ha rekruttert unge jenter som så ble utsatt for overgrep.

Ghislaine Maxwell, her i 1991, er funnet skyldig i fem av de seks tiltalepunktene mot henne. Hun risikerer livstid i fengsel. Foto: Dominique Mollard / AP / NTB

Maxwell skal ha rekruttert jentene, som deretter ble misbrukt av milliardæren Jeffrey Epstein og hans venner.

Maxwell, som er datter av den avdøde britiske mediemogulen Robert Maxwell, ble pågrepet i Bradford i New Hampshire i juli 2020. Hun avviser alle anklagene.

Maxwell og Epstein var partnere i lang tid, først som kjærester, før hun senere ble ansatt av ham. 66 år gamle Epstein tok sitt eget liv i fengselet for to år siden, før saken mot ham kom for retten.

Kjennelsen kom etter en månedslang rettssak, og juryen var i diskusjoner i fem dager før de ble enige.

60 år gamle Maxwell får trolig lang fengselsstraff, muligens livstid. Tiltalepunktet om rekruttering av mindreårige til overgrep har en strafferamme på 40 år, mens de fire andre har strafferammer på mellom fem og ti år. Det er ikke satt noen dato for straffeutmåling.

Forsvarerne hennes har hevdet at Maxwell er et offer for en hevngjerrig påtalemyndighet som forsøker å gi Epsteins ofre rettferdigheten de ble frarøvet da han tok sitt eget liv før rettssaken.

Tenåringsjenter

De seks tiltalepunktene mot henne gjelder kriminelle handlinger som skal ha blitt begått mellom 1994 og 2004, og som er knyttet til en rekke ikke navngitte kvinner. To av dem sier at de bare var 14 og 15 år da de ble utsatt for seksuelle overgrep.

Under rettssaken hevdet aktoratet at Maxwell først sørget for å få ofrenes tillit og tok dem med på handleturer og kinobesøk. Hun skal deretter ha oppfordret dem til å gi Epstein massasje, noe som ved flere anledninger endte med at de ble utsatt for overgrep. Han skal da ha gitt dem penger.

Fire av kvinnene som sier at de ble utsatt for overgrep, vitnet i rettssaken. De fortalte at Maxwell brukte sjarm og gaver for å få deres tillit, at hun interesserte seg for utfordringene i tenåringslivene deres, og at hun lovte at Epstein skulle bruke sin rikdom og sine forbindelser til å oppfylle drømmene deres.

Mektige venner

Påtalemyndigheten innkalte totalt 24 vitner for å gi juryen et bilde av livet på innsiden av Epsteins luksusboliger.

En hushjelp fortalte at han var ventet å være «blind, døv og stum» når det kom til Epsteins privatliv. Finansmannen pleiet vennskap med innflytelsesrike politikere og næringslivsprofiler.

Piloter fra Epsteins privatfly vitnet og fortalte at prins Andrew og de tidligere amerikanske presidentene Donald Trump og Bill Clinton var blant passasjereme på privatflyet.

Det ble også lagt fram fysiske beviser, blant annet et massasjebord brukt av Epstein og en notatbok med kontaktinformasjonen til noen av ofrene under overskriften «massasjer». Det er også på det rene at han har overført til sammen 30,7 millioner dollar til Maxwell.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Fakta om saken mot Jeffrey Epstein og Ghislane Maxwell

* 1994–1997: Ghislaine Maxwell var i et «intimt forhold» med Jeffrey Epstein, ifølge tiltalen mot henne. Hun skal ha fått betalt av Jeffrey Epstein for å forvalte eiendommene hans mellom 1994–2004.

* Sommeren 2000: 17 år gamle Virginia Giuffre møter Maxwell for første gang mens hun jobber på et spa eid av Donald Trump i Florida. Maxwell tilbyr henne jobb som massør for Epstein.

* 2000-2002: I denne tidsperioden reiser Giuffre mellom Epsteins eiendommer. Giuffre hevder å ha blitt fraktet rundt av Epstein for å gi seksuelle tjenester for ham og flere av hans forretningsforbindelser.

* Mars 2005: Politiet i Florida innleder etterforskning av Epstein etter at moren til en 14 år gammel jente rapporterer om en mistenkt voldtekt av datteren. 14-åringen beskriver at hun ble rekruttert av en klassevenninne for å gi Epstein massasje mot betaling. Han skal deretter ha forgrepet seg på henne.

* 2006: Politiet sikter Epstein for flere tilfeller av ulovlig seksuell omgang med mindreårige.

* 2008: Delstatsadvokat i Florida, Alexander Acosta, signerer en såkalt non-prosecutions agreement, en form for forlik. I avtalen erklærer Epstein seg skyldig i to lovbrudd på delstatsnivå, samtidig som han slipper unna en rekke tiltalepunkter. Både han selv og hans angivelige samarbeidspartnere i de kriminelle handlingene fikk immunitet fra rettsforfølgelse i sørlige Florida. Ofrene ble ikke informert om forliket, i strid med loven.

* 22. juli 2009: Epstein løslates etter å ha sonet 13 måneder i fengsel i forbindelse med forliket. Under soningen hadde han fått lov til å ta flere turer, blant annet til sin private øy, i tillegg til å jobbe fra sitt eget kontor flere dager i uka. De spesielle soningsforholdene skapte stor offentlig debatt.

* 2009: Giuffre saksøker Epstein og anklager Maxwell for å ha rekruttert henne inn i et liv der hun ble utsatt for seksuell handel mens hun var mindreårig. Saken endte med forlik.

* Mars 2011: Giuffre går ut offentlig med sin historie fra innsiden av seksuell menneskehandel. Saken publiseres i Mail on Sunday og inkluderer et bilde av Giuffre sammen med prins Andrew.

* Desember 2014: I et rettsdokument forteller Giuffre at hun ble sendt til prins Andrew minst tre ganger da hun var 17 år gammel i 2001. Ifølge Giuffre skal Maxwell ha bedt henne gjøre for Andrew «det du gjør for Epstein».

* 2. januar 2015: Det britiske kongehuset avviser alle anklager om at prins Andrew har hatt «upassende omgang med mindreårige». Andrew nekter å forklare seg under ed.

* 6. juli 2019: Jeffrey Epstein pågripes i New Jersey.

* 8. juli 2019: Epstein blir tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på flere dusin mindreårige jenter mellom 2002 og 2005. Ifølge tiltalen skal Epstein ha rekruttert et stort nettverk av mindreårige ofre, enkelte så unge som 14 år.

* 10. august 2019: Epstein begår selvmord i fengselet. Tiltalen mot ham ble frafalt.

* Juli 2020: Ghislaine Maxwell blir arrestert i New Hampshire, siktet for tre tilfeller av å ha rekruttert mindreårige jenter til overgrep.

* Mars 2021: Maxwell blir tiltalt for «grooming» av nok en mindreårig. Gromming betyr å utvikle tillit før normalisering av seksuell kontakt.

* August 2021: Giuffre saksøker prins Andrew og anklager ham for seksuelle overgrep. Prins Andrew avviser anklagene.

* 29. november 2021: Rettssaken mot Maxwell starter i New York. Hun er tiltalt for å ha hjulpet Jeffrey Epstein med å rekruttere og misbruke unge jenter og kvinner.

* 30. desember 2021: Maxwell blir kjent skyldig i fem av seks tiltalepunkt mot henne, blant annet for å ha rekruttert unge jenter som så ble utsatt for overgrep.