Verden

Nederland stenger ned igjen

Nederland innfører omfattende nedstengning fra søndag av for å bremse spredningen av omikronvarianten. Nedstengningen varer til 14. januar.

– Det er med dyster mine jeg står her. For å oppsummere det i én setning: Nederland går tilbake til nedstengning fra i morgen, sa statsminister Mark Rutte på en pressekonferanse lørdag.

De nye restriksjonene innebærer at alle ikke-essensielle forretninger må stenge. Matbutikker og apotek skal fortsatt holde åpent. Restauranter, treningssentre, kinoer kommer også til å måtte holde stengt de neste ukene. Skolene må holde stengt til tidligst 9. januar.

Også antall besøkende som en husholdning kan ha på en gang, reduseres fra fire til to unntatt på julaften og første juledag.

Rutte sier omikronsmitten er så omfattende at det ikke er noen alternativer til nedstengning.

– En femte bølge er uunngåelig, og omikron sprer seg fortere enn vi fryktet. Vi må gripe inn nå, sa Rutte.

Kunngjøringen var ventet, og mange nederlendere strømmet lørdag til butikker og kjøpesenter for å få unna julehandelen før alt stengte.

Nederlands smittevernsjef Jaap van Dissel sa på pressekonferansen at omikronvarianten innen utgangen av året kommer til å passere deltavarianten som den dominerende varianten i landet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen