Verden

Boris Johnson kunngjorde nye restriksjoner – i hardt vær etter angivelig julefest

Statsminister Boris Johnson anklages for løgn og brudd på koronaregler etter en video som antyder at han holdt ulovlig julefest i fjor. Det kommer samtidig som han annonserer nye restriksjoner. Nå lover han gransking.

Bildet er av statsminister Boris Johnson i Storbritannia. Han har på et munnbind som nesa nesten stikker ut fra. Han er bustete på håret. Foto: Christopher Furlong / AP / NTB

Opptak som ITV News har fått tak i, viser Johnsons daværende pressetalsperson Allegra Stratton svare på spørsmål på en fiktiv pressekonferanse 22. desember 2020 om en julefest i Downing Street fredagen i forveien, datoen for den angivelige reelle festen det går rykter rundt.

Den fiktive pressekonferansen skal ha blitt holdt som en øvelse for Stratton, som var påtenkt å bli leder for Johnsons pressebrifinger på fjernsyn.

England var i desember i fjor under strenge nedstengingsregler. Onsdag annonserte Johnson nye restriksjoner. Det blir blant annet munnbindkrav flere steder, og koronapasset skal tas i bruk flere steder.

Nye restriksjoner

Folk blir fra mandag oppfordret til å ha hjemmekontor hvis de kan. Fra fredag må man ha på munnbind de fleste innendørslokaler. Det inkluderer teatre og kinoer.

Koronapass vil nå kreves for innpass på utesteder og arenaer der store grupper av mennesker samles. Det gjelder for lokaler innendørs med over 500 personer som har sitteplasser, uteplasser med over 4.000 mennesker og alle lokaler med mer enn 10.000 mennesker. Dette kravet vil tre i kraft om en ukes tid, sier Johnson.

I stedet for å isolere seg, vil folk bli pålagt å ta en daglig koronatest

Samtidig påpeker Jonhson at det viktigste man kan gjøre, er å ta vaksine, også en oppfriskningsdose.

«Ost og vin»

På opptaket spiller Johnsons rådgiver Ed Oldfield rollen som journalist. Andre i rommet kommenterer spøkefullt den angivelige festen og brudd på koronaregler.

Under den fiktive pressekonferansen ble Stratton spurt av Oldfield om statsministeren ville godtatt å ha en julefest.

– Hva er svaret på det? svarer en fnisende Stratton.

Oldfield sier han ikke vet, og en Downing Street-ansatt sier da med latter at:

– Det var ingen fest. Det var ost og vin.

Onsdag ettermiddag kunngjorde Stratton at hun trekker seg fra sin nåværende stilling som rådgiver for statsministeren.

– Jeg kommer til å angre på uttalelsene resten av livet, sa hun gråtende.

Johnson lover gransking

I sin ukentlige spørretime i det britiske parlamentet onsdag sier Johnson at han beklager sine ansattes tulling om festen.

Han sier også at han vil iverksette en intern gransking for å finne ut om julefesten faktisk fant sted.

– Det sier seg selv at dersom reglene ble brutt så følger disiplinærhandling, sa Johnson til parlamentet onsdag.

– Det fant ikke sted noen julefest. Koronareglene har blitt fulgt hele tiden, sa en talsperson for Downing Street etter ITVs innslag.

Scotland Yard bekrefter at politi er i gang med å se gjennom opptaket.

Kritikk

Labour-leder Keir Starmer går hardt ut mot det kan kaller skammelige handlinger, og ber Johnson om å stå fram og beklage.

– Folk over hele landet fulgte reglene, selv når det betød at de ikke kunne møte sine kjære. De hadde en rett til å vente at regjeringen gjorde det samme, tvitrer Starmer med en link til videoen.

– Å lyve og le av disse løgnene er skammelig. Vi har en statsminister som er sosialt distansert fra sannheten.

Johnson selv avviste tidligere tirsdag å gjenta Downing Streets uttalelse om at det ikke var blitt holdt noen fest.

– Det jeg kan si er at alle retningslinjer ble overholdt, og fortsetter å bli overholdt, sa Johnson til journalister under et besøk i et fengsel.

Avisen Daily Mirror skriver at det dreier seg om to fester: En julefest i november i fjor, der Johnson holdt en tale under nedstengingen, og en annen fest for Downing Street-ansatte i desember der det ble holdt selskapsleker, servert mat og drikke, og hvor festingen fortsatte til etter midnatt, ifølge avisen.