Verden

Lave forventninger til samtaler mellom Biden og Putin: – Vanskelig å se for seg gjennombrudd

Dagen før samtalene mellom presidentene Vladimir Putin og Joe Biden, sier Kreml at de ikke forventer noen store gjennombrudd.

Dagen før samtalene mellom presidentene Putin og Biden, sier Kreml at de ikke forventer noen store gjennombrudd.
Foto: Pavel Golovkin / AP Photo / NTB

– Det er vanskelig å se for seg noen store gjennombrudd, sier Kreml-talsperson Dmitrij Peskov.

Han viser til det anstrengte forholdet mellom de to stormaktene Russland og USA, ifølge russiske medier.

Det skyldes Ukraina-konflikten og en rekke saker der de to er på kollisjonskurs, samt amerikanske sanksjoner mot Russland.

– Biden skal snakke med europeiske allierte før Putin-samtaler

USAs president Joe Biden vil konsultere sine europeiske allierte før samtalene med Russlands president Putin. I etterkant vil han orientere Ukrainas president.

En høytstående tjenesteperson i Washington sier Biden vil snakke med sine allierte for å samkjøre budskapet overfor Russland.

Utenriksminister Antony Blinken skal snakke med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj før tirsdagens digitale møte, mens Biden skal orientere Zelenskyj i dagene etter møtet, ifølge tjenestepersonen.

Grensekonflikt

USA og Ukraina har anklaget Russland for å planlegge invasjon av nabolandet. Ifølge amerikanske etterretningskilder skal det være 70.000 russiske soldater på grensa til Ukraina.

Russland har benektet invasjonsplanene, og sier de kan flytte styrker som de vil på sitt eget territorium. De anklager også Vesten for provokasjoner i form av militærøvelser i Svartehavet.

Russland annekterte Krim-halvøya fra Ukraina i 2014, og har siden støttet væpnede separatister som kjemper øst i landet. Krigen har krevd over 13.000 menneskeliv.

Nato

Russland ønsker en slutt på Natos utvidelse østover etter at store deler av Øst-Europa sluttet seg til alliansen i kjølvannet av Sovjetunionens sammenbrudd.

Putin vil i samtalene tirsdag også forsøke å overtale Biden til å garantere at Ukraina ikke vil bli tatt inn i Nato, ifølge Kreml. Putin har advart Vesten og Ukraina mot å krysse hans «røde linjer» og holde militærøvelser og ruste opp militært i Ukraina. Da journalister spurte Biden fredag om han vil godta Putins linjer, svarte han:

– Jeg godtar ikke noen rød linje fra noen som helst.

Nato åpnet formelt døra for ukrainsk medlemskap i 2008, men ingen fremgang er gjort siden.