Verden

Taliban: Kvinner er frie mennesker

I en offisiell erklæring ber Taliban afghanske organisasjoner og religiøse ledere om å legge til rette for en forbedring av kvinners rettigheter.

En afghansk kvinne i kø i Kabul for å motta pengestøtte fra Verdens matvareprogram (WFP). Organisasjonen har trappet opp bistanden etter at FNs advarte om at flere millioner afghanere lever i hungersnød. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB

– En kvinne er ikke en eiendom, men et edelt og fritt menneske. Ingen kan gi henne i bytte mot fred eller for å gjøre slutt på fiendskap, heter det i erklæringen.

Taliban uttaler også at ingen kan tvinge en ugift kvinne til å inngå ekteskap. Innholdet i uttalelsene er ikke helt nye og er også i tråd med retningslinjene i islam. Tidligere afghanske lover sikret også disse rettighetene.

Erklæringen står i sterk kontrast til hvordan Taliban har innskrenket kvinners rettigheter i Afghanistan etter at de tok makten i august. Blant annet har de fleste kvinner blitt nektet å gå på jobb, og unge kvinner får ikke anledning til å ta høyere utdanning.

Svært mange kvinner har flyktet landet de siste månedene, og kvinner som har vist sin misnøye ved å demonstrere i landets gater, har blitt slått hardt ned på.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen