Verden

15-åring skjøt og drepte tre på skole i Michigan

Tre elever ble drept og åtte personer såret da en 15-åring begynte å skyte på en videregående skole i Michigan i USA. Motivet er uklart.

Tre personer ble drept og seks andre såret under en skyting på Oxford High School i Michigan tirsdag. Foto: Paul Sancya / AP / NTB

Oxford High School, skolen som var åsted for drapene, ligger nord for Detroit i Michigan.

Den 15 år gamle gjerningsmannen er pågrepet. Det er også tatt beslag i et halvautomatisk håndvåpen. Politiet mener tenåringen handlet på egen hånd.

– Han hadde våpenet på seg da han ble konfrontert av politibetjenter, og han ble pågrepet. Hele episoden varte i fem minutter, forteller Mike McCabe fra politiet til Detroit News. Han skal ikke ha ytt motstand under pågripelsen.

Faren til gjerningsmannen kjøpte våpenet som ble brukt fredag, ifølge sheriff Michael Bouchard. Han sier videre at han ikke vet hvorfor våpenet ble kjøpt.

Gjerningsmannen har øvd på å skyte med våpenet og «lagt ut bilder av målet og våpenet», ifølge Bouchard.

15–20 skudd

McCabe sier at rundt 15 til 20 skudd ble avfyrt, og nødtelefonen mottok omtrent 100 anrop. En av de åtte sårede er en lærer.

De tre som ble drept, er en 16 år gammel gutt og to jenter, 14 og 17 år gamle, ifølge McCabe.

Alarmen gikk klokken 12.55 lokal tid. Skolen ble stengt, og noen elever låste seg inn på klasserommene fram til de kunne evakueres.

Ifølge Bouchard ble 15-åringen pågrepet kun noen minutter etter at det ble slått alarm om skytingen. Ifølge ham ble han pågrepet idet han gikk ut av et toalett mens han fortsatt bar våpenet.

Uklart motiv

Ifølge McCabe har 15-åringen fått besøk av foreldrene i varetekt, og blitt rådet av dem til å ikke forklare seg. Han har bedt om advokat.

Det er ikke kjent hva motivet bak skytingen er, og politiet skal gjennomgå overvåkingsvideoer fra skolen og kontoer i sosiale medier.

– Personen som har mest innsikt, snakker ikke, sa Bouchard tirsdag.

Saken fortsetter under videoen

Biden er informert

President Joe Biden har blitt informert om hendelsen, opplyser Det hvite hus.

Hendelsen er den dødeligste skoleskytingen i USA så langt i år, ifølge organisasjonen Everytown, som fører statistikk over slike saker og som jobber for strengere våpenkontroll.

Før denne skyteepisoden hadde det vært 138 skyteepisoder ved skoler over hele USA så langt i 2021, hvorav 26 var dødelige.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen