Verden

Mot seier for koronapass-tilhengerne i Sveits

Sveitserne sier ja til landets pandemipolitikk, som innebærer krav om koronapass for deltakere på offentlige arrangementer, viser en valgdagsmåling.

Saken er oppdatert

Målingen ble offentliggjort av gallupinstituttet GFS Bern kort tid etter at valglokalene stengte klokka 12 søndag.

Det er andre gang på fire måneder at Sveits holder en folkeavstemning om pandemipolitikken. Denne gangen skjer det mens smitten er raskt på vei oppover og myndighetene advarer mot en femte smittebølge.

I juni ble folkeavstemningen holdt etter at regjeringen ble kritisert for å ha gitt seg selv for vide fullmakter på bekostning av innbyggernes individuelle rettigheter.

Da sa over 60 prosent av velgerne likevel ja til loven som gir regjeringen vide fullmakter til å iverksette smitteverntiltak.

Skepsis til koronapass

Søndagens folkeavstemning skjer på initiativ fra kritikere som er imot bruken av koronapass.

Koronapasset innebærer at kun fullvaksinerte, de som er blitt friske etter en koronainfeksjon, og de som tester negativt kan delta på offentlige arrangementer.

Loven det ble stemt over, har også åpnet for at myndighetene har kunnet bevilge milliarder av sveitserfranc til arbeidstakere og bedrifter som er rammet av pandemien.

Støtte fra utlandet

Meningsmålinger har på forhånd tydet på et solid flertall for lovjusteringen, men de siste ukene har motstanderne samlet inn store pengebeløp og også fått utenlandsk støtte til kampanjen sin.

Fra midten av oktober til midten av november har det gjennomsnittlige smittetallet i løpet av de sju siste dagene blitt femdoblet. Det ligger nå på over 5.200 per dag. Kurven er den samme som i nabolandene Tyskland og Østerrike.


Mer fra Dagsavisen