Verden

To tilfeller av omikron påvist i Storbritannia

Storbritannias helseminister bekrefter lørdag at de har oppdaget to tilfeller av smitte med den nye omikronvarianten.

Helseminister Sajid Javid sier ifølge Sky News også at de vil drive målrettet testing i området der testene kommer fra. Det er snakk om Chelmsford og Nottingham.

De to smittede sitter i isolasjon hjemme med familiene sine, sier Javid.

Listen over land som er rødlistet i Storbritannia på grunn av den nye varianten utvides med Angola, Mosambik, Malawi og Zambia.

Tyskland bekrefter to tilfeller av omikronsmitte

Helseministeren i delstaten Bayern i Tyskland bekreftet lørdag at de har to smittetilfeller med omikronvarianten, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

De to personene som er smittet med omikron kom med fly fra Sør-Afrika 24. november, sier helseminister i delstaten Bayern, Klaus Holetschek.

Omikron har blitt klassifisert som en «variant of concern» (VOC) av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Det europeiske smittevernbyrået ECDC har sagt at varianten kan redusere effektiviteten av tilgjengelige vaksiner og øke risikoen for smitte.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Første tilfelle av omikronsmitte i Italia

Lørdag opplyste italienske helsemyndigheter at de hadde oppdaget sitt første tilfelle av koronasmitte med omikronvarianten. Den smittede skal ha reist til landet fra Mosambik.

– Pasienten og familien er ved god helse, sier det Nasjonale helseinstituttet i en uttalelse.

Italia er det hittil siste landet i Europa som har påvist den nye koronavarianten som først ble påvist i Sør-Afrika.

Både Belgia, Storbritannia og Tyskland har bekreftet smittetilfeller. I Tsjekkia etterforskes et mistenkt tilfelle av omikron som ble oppdaget hos en person som var i Namibia.

Omikron har blitt klassifisert som en bekymringsvariant (VOC) av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Fauci: Omikron kan allerede ha kommet til USA

Omikronvarianten av koronaviruset kan allerede ha kommet til USA, sier USAs smitteverntopp Anthony Fauci lørdag.

Selv om de ikke har oppdaget noen tegn på at omikronvarianten har krysset havet fra Afrika, burde man være på vakt, sier USAs smitteverntopp Anthony Fauci.

– Når du har et virus som viser så høy smittegrad, og du allerede ser tilfeller som følge av reise i Israel og Belgia og andre steder, så vil den nesten helt sikkert rekke over hele verden etter hvert, sa Fauci under et intervju på the Today Show.

Lørdag har Storbritannia, Tyskland og Italia bekreftet smittetilfeller med omikron. Det har foreløpig ikke kommet meldinger om tilfeller på det amerikanske kontinentet.

Sykehus bekrefter Tsjekkias første tilfelle av omikronsmitte

Det regionale sykehuset i Liberec bekreftet lørdag at en kvinnelig pasient var smittet med omikronvarianten av koronaviruset.

Talsmann for sykehuset, Vaclav Ricar, orienterte om situasjonen på tsjekkisk fjernsyn lørdag kveld.

Tidligere lørdag opplyste en talsmann for landets folkehelsemyndighet at de etterforsket et mistenkt tilfelle av omikronsmitte hos en person som hadde vært i Namibia.

Det er stor smitte i det østeuropeiske landet. Torsdag erklærte statsminister Andrej Babis unntakstilstand i 30 dager for å håndtere den økende smitten.

Mer fra Dagsavisen