Verden

Ny koronavariant i Sør-Afrika vekker bekymring

En ny variant av koronaviruset, som gis skylden for en eksplosiv smitteoppblomstring i Sør-Afrika, vekker bekymring. WHO skal trolig vurdere den fredag.

– Vi har uheldigvis oppdaget en ny variant som gir grunn til bekymring, opplyste den sørafrikanske virologen Tulio de Oliveira på en hastig sammenkalt pressekonferanse torsdag.

– Varianten, som går under betegnelsen B. 1.1.529, har et svært høyt antall mutasjoner. Dette fører dessverre til smitteoppblomstring, sa han.

Sør-Afrikas helseminister Joe Phaahla sier den nye varianten gir grunn til «alvorlig bekymring» fordi den står bak en «eksepsjonell» økning i antallet nye smittetilfeller.

Smitten har tidoblet seg i landet siden månedsskiftet, til 1.200 nye smittetilfeller onsdag fra 106 tidligere i november.

Virusvarianten er også oppdaget i Botswana og Hongkong blant personer som har vært i Sør-Afrika.

Mer smittsom

Virusvarianten er totalt påvist i seks land, men har hatt størst utbredelse i Guateng-provinsen i Sør-Afrika. Til NTB sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at han synes det er bekymringsfullt at den har utkonkurrert delta-varianten på kort tid i denne regionen.

– Det er ikke sikkert at virusvarianten vil spre seg globalt veldig raskt, men det er sannsynlig at den finnes i flere land enn vi er klar over. Hvis den er vesentlig mer smittsom, vil den utkonkurrere deltavarianten i stadig flere land, sier Nakstad.

– Det innebærer ikke nødvendigvis at du blir mer syk, eller at vaksinen ikke virker. Men man er litt bekymret for om vaksinen er like effektiv, sier han til NRK.

Han forklarer det med at endringer på tuppen av piggproteinet gjør det vanskelig for antistoffer å feste seg.

– Dette er en variant som er blitt kartlagt best i Sør-Afrika, hvor den har spredd seg, særlig blant studenter. I løpet av 14 dager vil man ha kartlagt dette enda bedre og kan si noe mer om det, sier Nakstad til NRK.

Nakstad, som mener det er sannsynlig at virusvarianten finnes i flere land enn vi er klar over, sier det er for tidlig å si hvordan virusvarianten vil spre seg og i hvilken grad den vil påvirke oss i Norge.

– Men vi må være forberedt på at det kan få betydning og legge planer ut fra det. Og det er et arbeid vi gjør fortløpende, allerede i dag.

WHO undersøker

Verdens helseorganisasjon WHO sier den «følger nøye med» på den nye virusvarianten, og at det ventes et møte på fredag, der det skal avgjøres om varianten skal klassifiseres som «av interesse» eller «av bekymring».

– Foreløpige analyser viser at denne varianten har et stort antall mutasjoner som må og vil bli studert videre, heter det i en uttalelse. Forskere mener varianten har minst ti mutasjoner, opp fra to for Delta og tre for Beta.

– Bekymringen er at når du har så mange mutasjoner, så kan det virke inn på hvordan viruset oppfører seg, sa Maria Van Kerkhove, som leder WHOs koronaforskning.

– Det vil ta noen uker før vi forstår hva slags innvirkning denne varianten har på mulige vaksiner, la hun til.

De mange mutasjonene gjør det mer komplisert å bekjempe varianten, ifølge den sørafrikanske virusforskeren Penny Moore.

– Denne varianten innehar mange mutasjoner som vi ikke er kjent med, la hun til.

Børs- og oljeprisnedgang

De viktigste børsene i Asia reagerte dårlig på nyheten. Fredag hadde hovedindeksen Nikkei 225 i Tokyo gått ned 3 prosent rundt lunsjtider, mens den bredere Topix-indeksen også var nede 2,3 prosent. Hang Seng-indeksen i Hongkong tapte seg drøyt 2 prosent.

Virusvarianten har ført til frykt for at verdens regjeringer igjen skal innføre restriksjoner på det globale reiselivet, noe som preger både næringa og oljeprisen. Rundt klokka 5.30 norsk tid fredag var et fat nordsjøolje ned 2 prosent, mens amerikansk WTI-olje var nede rundt 2,6 prosent.

Det australske flyselskapet Qantas var nede mer enn 5 prosent, mens Hongkong-listede Cathay Pacific tapte mer enn 3 prosent.

Saken fortsetter under videoen

Foreslår stans i all flytrafikk

EU-kommisjonen foreslår stans i all flytrafikk fra sør i Afrika i forbindelse med den nye koronavirusvarianten som er oppdaget i området. Det sier kommisjonens leder Ursula von der Leyen fredag.

Italia og Tyskland opplyser at de innfører innreiseforbud for de fleste reisende fra Sør-Afrika og flere naboland.

Kun tyske statsborgere får adgang fra disse landene, og disse må i karantene i 14 dager, uansett vaksinestatus, kunngjorde helseminister Jens Spahn fredag.

– Det siste vi trenger nå, er en nyinnført variant som forårsaker enda flere problemer, sa Spahn.

Italia forbyr alle reisende fra det sørlige Afrika. Helseminister Roberto Speranza sier landet må opptre med maksimal forsiktighet mens vitenskapsmenn nå undersøker den nye virusvarianten.

Reiseforbud gjelder for landene Sør-Afrika, Lesotho, Botswana, Zimbawe, Mosambik, Namibia og Swaziland.

Storbritannia og Israel stenger grensa

Storbritannia opplyste torsdag at de som følge av den nye virusvarianten vil nekte innreise for alle som kommer fra seks land i det sørlige Afrika.

Fly fra Sør-Afrika, Namibia, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe og Botswana vil fra fredag klokka 12 britisk tid ikke få lande i Storbritannia, opplyser helseminister Sajid Javid.

Sør-Afrika, som er der varianten først ble oppdaget, har allerede kommet med sterk kritikk av Storbritannias flyforbud og kaller avgjørelsen forhastet.

Israel har også umiddelbart reklassifisert de samme landene, samt Mosambik. Israelske helsemyndigheter har påvist at en koronasmittet person i landet har den nye varianten B. 1.1.529.

– Varianten ble oppdaget i en person som nylig kom tilbake fra Malawi. Ytterligere to personer som har kommet fra utlandet er i karantene, sier Israels helsedepartement i en uttalelse fredag.

Reisende derfra får ikke lenger innreise, mens israelere som returnerer fra landene må på karantenehotell i opptil 14 dager, med mulighet for å komme ut etter en uke om de avlegger en negativ PCR-test, opplyste kontoret til statsminister Naftali Bennett etter et møte torsdag.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen