Verden

Israeler drept av palestiner i gamlebyen i Øst-Jerusalem

En palestiner kledd som ultraortodoks jøde skjøt fire israelere i Jerusalems okkuperte gamleby, hvorav den ene ble drept. Palestineren ble drept av politiet.

Israelske sikkerhetsstyrker og ambulansepersonell bærer bort palestineren som ble skutt og drept av politiet etter at han drepte en israeler og såret minst tre andre i gamlebyen i Jerusalem. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB

Gamlebyen i Øst-Jerusalem ble kort tid etter sperret av, og vaktholdet ble trappet opp, skrev avisa Haaretz søndag formiddag.

Israels statsminister Naftali Bennett vil innføre strengere sikkerhetstiltak, og han ber folk være mer årvåkne for trusselen om ytterligere angrep.

I alt fire personer ble skutt, hvorav to politibetjenter. Eliyahu Kay, som innvandret til Israel fra Sør-Afrika, døde. Han var i midten av 20-årene og jobbet som guide ved Vestmuren, også kalt Klagemuren.

Hamas, som styrer den palestinske Gazastripen, hyller angrepet som «en heltemodig operasjon» og skriver i en uttalelse at det fortsatt er legitimt å drive motstandskamp med alle midler «inntil den sionistiske okkupasjonsmakten er drevet ut fra alle våre hellige steder og alle våre områder».

Israels sikkerhetsminister Omer Barlev omtaler gjerningsmannen som medlem av Hamas. Gjerningsmannen var bosatt i Øst-Jerusalem og var ifølge politiet bevæpnet med en lettere maskinpistol.

USA «fordømmer sterkt Hamas' terrorangrep i Jerusalem», tvitrer talsperson Ned Price i det amerikanske utenriksdepartementet.

To angrep på kort tid

Skytingen skjedde i nærheten av Vestmuren, ved inngangen til gamlebyen i Øst-Jerusalem søndag formiddag. Like ved Vestmuren ligger al-Aqsa-moskeen og Klippedomen på høyden Haram al-Sharif, også kjent som Tempelhøyden.

Det har lenge vært en svært spent situasjon i området, blant annet som følge av strid om adgangen til helligdommer som muslimer og jøder regner som svært viktige i sin religion.

Utkastelse av palestinere fra boliger der de har bodd i flere tiår har også ført til stor frustrasjon i den palestinske befolkningen.

Skytingen søndag er det andre angrepet i Jerusalems historiske gamleby på kort tid. Onsdag ble en palestinsk 16-åring skutt og drept etter å ha knivstukket to israelske politibetjenter. Begge ble innlagt på sykehus.

Saken fortsetter under videoen

Ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad

Palestinere har stått bak flere titall angrep mot sivile israelere og sikkerhetsstyrker de siste årene. Noen ganger blir det brukt kniv, andre ganger skytevåpen, og noen ganger er personer, blant dem israelske sikkerhetsstyrker, blitt kjørt ned av biler.

Øst-Jerusalem, Vestbredden og Gazastripen ble okkupert av Israel i 1967. Øst-Jerusalem ble senere annektert av Israel, men de aller fleste land anerkjenner ikke annekteringen.

Befolkningen i Øst-Jerusalem er hovedsakelig palestinsk, og palestinerne ønsker området som sin hovedstad i en palestinsk stat bestående av Vestbredden og Gazastripen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen