Verden

Israelsk NGO: Bosettere sto bak 450 angrep mot palestinere på to år

I 451 tilfeller de to siste årene har israelske bosettere brukt vold mot palestinere, ifølge den israelske menneskerettsgruppa B’Tselem.

Israelske bosettere har stått bak 451 angrep på palestinere de siste to årene, ifølge den israelske menneskerettsgruppa B'Tselem. Israelske sikkerhetsstyrker beskyldes for å ikke gripe inn og iblant bistå angrepene. I bakgrunnen er bosettingen Ma'on, som har utsikt mot den palestinske landsbyen Mufagara på Vestbredden. Foto: Nasser Nasser / AP / NTB

Ifølge gruppa rykket israelske styrker kun ut 34 prosent av tilfellene der bosettere på den okkuperte Vestbredden angrep palestinere. I 170 av tilfellene der de rykket ut, valgte styrkene enten å ikke gripe inn, eller å aktivt ta del i angrepet, ifølge B’Tselem.

I bare 13 av angrepene skal israelske styrker ha handlet for å stanse voldsbruken, sier B'Tselem-talsmann Dror Sadot til nyhetsbyrået AFP.

– Bosetterangrep mot palestinerne er en strategi brukt av det israelske apartheidregimet, som prøver å fremskynde og fullføre sin urettmessige tilegnelse av mer og mer palestinsk jord, heter det i rapporten.

Israel, som har okkupert Vestbredden siden 1967, avviser anklagene om at landets behandling av palestinerne ligner apartheidregimet i Sør-Afrika, og AFP hadde søndag ikke fått svar fra de israelske sikkerhetsstyrkene om B'Tselems anklager.

Saken fortsetter under videoen

Sadot sier B'Tselem ikke har bedt sikkerhetsstyrkene kommentere rapporten, fordi gruppa «forsto at de ikke gjør noe med anklagene våre».

Nesten en halv million israelere har flyttet til bosetninger på Vestbredden som det meste av verdenssamfunnet anser som ulovlige.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen