Verden

Opphetet debatt om britiske parlamentarikeres lukrative ekstrajobber

Statsminister Boris Johnson er igjen i hardt vær, denne gang etter avsløringer av at flere konservative parlamentarikere har tjent godt på ekstrajobber.

Diskusjonen i landet går for fullt om tilliten til det britiske parlamentet etter en avsløring fra Daily Mail om at advokat og tidligere statsadvokat Geoffrey Cox tjente mer enn 1 million pund det siste året på en annen lukrativ jobb. Han tjente summen på juridisk arbeid mens han hevet den vanlige årslønna som parlamentsmedlem. Den er på rundt 82.000 pund, eller omkring 950.000 norske kroner.

Saken kommer i kjølvannet av en annen sak som har vekket oppsikt. Den konservative representanten Owen Paterson trakk seg fra Parlamentet etter avsløringer av at han hadde brutt reglene og drevet lobbyvirksomhet på vegne av selskaper som betalte ham 100.000 pund i året.

I første omgang førte saken til at Paterson ble suspendert i 30 dager. Da Johnson imidlertid forsøkte å endre reglene slik at representanten hadde unngått dette, tiltok kritikken kraftig.

Ifølge britiske medier skal også minst ti andre konservative parlamentsmedlemmer ha lønnsomme jobber på siden hvor de tjener over 50.000 pund i året. Også noen parlamentarikere fra Labour skal ha tjent godt på ekstrajobber.

Statsministerens talsperson sier at Johnson ikke vil forby tilleggsjobber helt, fordi folk som også jobber som lærere, leger og sykepleiere på siden kan bli rammet.

Likevel får Johnson en god dose kritikk etter avsløringene, og en diskusjon om tilliten til det britiske parlamentet ruller for fullt.

Mer fra Dagsavisen