Verden

Stoltenberg advarer: – Kina angriper kjernen i demokratiene vi ønsker å være

Nordiske og vestlige verdier er truet etter hvert som Kina får mer makt, advarer Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Det er noe vi ikke har opplevd på mange hundre år, at den sterkeste, største makten i verden ikke tror på våre verdier. Og det er den verden vi beveger oss mot etter hvert som Kina vokser fram, sa Stoltenberg da han talte til Nordisk råd i København onsdag.

Han var tydelig på at nordiske land må stå sammen for å beskytte sine interesser og verdier i møte med kjempen i øst.

– Vi ser et Kina som ikke deler våre verdier, som slår ned mot demokratiske rettigheter i Hongkong, forfølger etniske minoriteter i sitt eget land, og herser med land som ikke gjør som de ønsker, sa Stoltenberg.

– Angriper kjernen

Han viste til situasjonen som oppsto da han selv var statsminister i Norge og dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris. Med ett ble Norge fryst ut i kulden, og de diplomatiske forbindelsene nådde et bunnivå. I tillegg ble norsk eksport rammet.

Senere har både Danmark og Sverige hatt lignende opplevelser.

– Den typen oppførsel angriper kjernen i demokratiene vi ønsker å være. Dermed handler det om å stå sammen som likesinnede land som tror på demokrati og frihet, og en rettsbasert verdensorden, når vi ser Kina vokse.

Verdens største marine

Nato-generalsekretæren påpeker at Kina snart vil ha verdens største økonomi.

– De har allerede verdens nest største militærbudsjett. De har verdens største marine allerede. De bygger et stort antall nye rakettsiloer, til langtrekkende raketter, også raketter som kan bære atomvåpen og som kan nå alle Natos medlemsland, også de i Europa, sa Stoltenberg.

Han er bekymret for at denne maktfaktoren kan påvirke vår sikkerhet.

– Men jeg er også bekymret fordi Kina simpelthen ikke tror på de verdiene vi tror på. Vi kan være uenige om mye i Norden, men vi har felles verdier, og de verdiene har blitt krenket, ikke minst av Kina, de siste årene, sa Stoltenberg til applaus fra de nordiske parlamentarikerne som satt i salen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen