Verden

Minst 19 drept i angrep mot sykehus i Kabul

Minst 19 mennesker ble drept i et angrep ved et militærsykehus i Afghanistans hovedstad Kabul tirsdag. Taliban sier en selvmordsbomber fra IS sto bak.

En talsmann for helsemyndighetene i Kabul sier de har fått inn 19 lik og rundt 50 sårede til ulike sykehus i Kabul. Al Jazeera siterer også en sikkerhetskilde som forteller om 19 døde og 43 sårede.

Taliban bekrefter at det var et angrep på sykehuset, og sier at en selvmordsbomber og flere væpnede menn deltok i angrepet.

– Angrepet startet med at en selvmordsbomber på motorsykkel sprengte seg i lufta ved inngangen til sykehuset, sier en Taliban-talsmann.

Deretter kom noen av angriperne seg inn på sykehusets område og skjøt rundt seg. Han legger til at alle angriperne er drept.

Vitner forteller

Vitner forteller til flere nyhetsbyråer om en eksplosjon fulgt av skuddveksling i området ved militærsykehuset i Kabul. Kort etter det første smellet hørte AFPs reporter en eksplosjon til.

Taliban bekreftet tidligere at det var to eksplosjoner ved sykehuset, og talsmann Bilal Karimi sa til AP at angrepet var rettet mot sivile.

TV-bilder viser svart røyk som steg til værs fra sykehuset, og AFP-reportere så Taliban-krigere på vei til området i flere pansrede kjøretøy og pickuper. Veier i området ble sperret, og forbipasserende sjekket av Taliban-krigere.

– Skyting i sykehuset

– Det sies at eksplosjonen var et selvmordsangrep som fant sted foran Sardar Davood Khan-sykehuset. Kilder på stedet sier at lyden av skudd også kunne høres etter eksplosjonen, skriver Miraqa Popal, direktør for nyhetskanalen Tolo News, på Twitter.

– Jeg er inne i sykehuset, og jeg hørte en kraftig eksplosjon fra det første kontrollpunktet. Vi er bedt om å gå til sikre rom. Jeg hører også skyting, sier en lege ved sykehuset til AFP.

Han sa at han hørte skyting inne i sykehuset, og at han trodde angriperne gikk fra rom til rom, slik de gjorde i et tidligere angrep.

Sykehuset ligger nær sentrum av byen, ikke langt unna flere vestlige ambassader.

IS mot Taliban

Taliban tok makten i Kabul midt i august og lovte stabile forhold etter å ha tatt kontrollen over mesteparten av landet i månedene før. Siden er både de og flere sjiamuslimske moskeer blitt utsatt for en rekke angrep fra enda mer radikale IS.

IS påtok seg ansvaret da sykehuset, der både Taliban-krigere og regjeringssoldater får behandling, ble angrepet i 2017 da væpnede menn utkledd som leger drepte 30 mennesker.

I løpet av timen de fikk fare fram, gikk de fra rom til rom for å drepe, først med skytevåpen, deretter med kniv da de slapp opp for ammunisjon.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: