Verden

FN: Langt unna 1,5-graders-mål før klimatoppmøtet

De siste planene fra verdens land sikrer bare en liten prosent av de nødvendige klimakuttene, advarer FN.

Drivende isfjell i Sermilikfjorden på Øst-Grønland. Verden må kutte halvparten av klimagassutslipp innen 2030 for å nå 1,5-gradersmålet, ifølge Unep.
Foto: Heiko Junge / NTB

Hvis verden skal nå målene i Parisavtalen om å begrense global oppvarming til 1,5 grader i 2100, må halvparten av klimagassene kuttes innen 2030. Det kommer fram av rapporten «The Heat Is On» som FNs miljøprogram (Unep) la fram tirsdag.

– Klimaforandringer er ikke lenger et fremtidsproblem, det er et nå-problem, sier Unep-sjef Inger Andersen.

Mangelfulle planer

Gjennom Parisavtalen fra 2015 er deltakerlandene forpliktet til å levere nye planer for utslippskutt hvert femte år, med økende kutt hver gang. Over 100 land har sendt oppdaterte klimamål i forkant av neste ukes klimatoppmøte i Glasgow, COP26.

Ifølge Unep vil de siste utgavene av disse planene kutte 7,5 prosent av de 55 prosentene som trengs innen 2030 for å holde den globale temperaturstigningen under 1,5 grader. Det går for sakte, sier Inger Andersen.

– Vi har åtte å på oss til å legge planene, utarbeide lovene, implementere dem, og til slutt levere kuttene.

Med de nåværende klimaløftene fra verdens land, ligger vi an til en temperaturøkning på minst 2,7 grader innen 2100.

– Dyster lesing

Blant dem som ikke er spesielt overrasket er generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur. Hun kaller rapporten dyster lesing.

– Seks år etter at Parisavtalen ble inngått, har verdens ledere fortsatt ikke levert resultater. Etter utslippsnedgang i koronaåret 2020, ser vi nå at utslippene øker igjen, sier Andaur.

Hun er overbevist om at de neste ukene blir avgjørende.

– Det er viktig at COP26 blir et tydelig kappløp mot toppen for at alle land skal heve sine ambisjoner til å være i tråd med den globale klimadugnaden vi trenger for å holde global oppvarming under 1,5 grader. Det er på tide å levere på løfter.

Rekordkutt under pandemien

Gjennom koronapandemien falt klimautslippene globalt med 5,4 prosent, det høyeste noensinne ifølge Unep. Men selv dette var ikke nok til å påvirke utregningene i nevneverdig grad.

De nye forpliktelsene fra deltakerlandene kutter utslippene med fire gigatonn CO2-ekvivalenter årlig fram mot 2030. Anne Ohloff, en av forfatterne bak Unep-rapporten, sier til AFP at det har vært litt fremgang på utslippskutt siden Parisavtalen.

– Men det er langt fra nok, selvfølgelig. Vi er veldig langt unna der vi burde være.