Hvis verden skal nå målene i Parisavtalen om å begrense global oppvarming til 1,5 grader i 2100, må halvparten av klimagassene kuttes innen 2030. Det kommer fram av rapporten «The Heat Is On» som FNs miljøprogram (Unep) la fram tirsdag.
– Klimaforandringer er ikke lenger et fremtidsproblem, det er et nå-problem, sier Unep-sjef Inger Andersen.
[ Rike land må legge klimapenger på bordet ]
Mangelfulle planer
Gjennom Parisavtalen fra 2015 er deltakerlandene forpliktet til å levere nye planer for utslippskutt hvert femte år, med økende kutt hver gang. Over 100 land har sendt oppdaterte klimamål i forkant av neste ukes klimatoppmøte i Glasgow, COP26.
Ifølge Unep vil de siste utgavene av disse planene kutte 7,5 prosent av de 55 prosentene som trengs innen 2030 for å holde den globale temperaturstigningen under 1,5 grader. Det går for sakte, sier Inger Andersen.
– Vi har åtte å på oss til å legge planene, utarbeide lovene, implementere dem, og til slutt levere kuttene.
Med de nåværende klimaløftene fra verdens land, ligger vi an til en temperaturøkning på minst 2,7 grader innen 2100.
[ Dette må klimatoppmøtet i Glasgow lykkes med ]
– Dyster lesing
Blant dem som ikke er spesielt overrasket er generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur. Hun kaller rapporten dyster lesing.
– Seks år etter at Parisavtalen ble inngått, har verdens ledere fortsatt ikke levert resultater. Etter utslippsnedgang i koronaåret 2020, ser vi nå at utslippene øker igjen, sier Andaur.
Hun er overbevist om at de neste ukene blir avgjørende.
– Det er viktig at COP26 blir et tydelig kappløp mot toppen for at alle land skal heve sine ambisjoner til å være i tråd med den globale klimadugnaden vi trenger for å holde global oppvarming under 1,5 grader. Det er på tide å levere på løfter.
[ Får drahjelp foran klimatoppmøtet ]
Rekordkutt under pandemien
Gjennom koronapandemien falt klimautslippene globalt med 5,4 prosent, det høyeste noensinne ifølge Unep. Men selv dette var ikke nok til å påvirke utregningene i nevneverdig grad.
De nye forpliktelsene fra deltakerlandene kutter utslippene med fire gigatonn CO2-ekvivalenter årlig fram mot 2030. Anne Ohloff, en av forfatterne bak Unep-rapporten, sier til AFP at det har vært litt fremgang på utslippskutt siden Parisavtalen.
– Men det er langt fra nok, selvfølgelig. Vi er veldig langt unna der vi burde være.