Verden

Koronasmitten stiger kraftig igjen

Mens de skandinaviske landene har fått god kontroll med koronapandemien, skyter smitten i været i mange europeiske land. Vaksineskepsis får skylden.

Paramedics bring an elderly patient to the emergency room, turned into a CODIV-19 unit due the high number of cases, at the Bagdasar-Arseni hospital in Bucharest, Romania, Tuesday, Oct. 12, 2021. Romania reported on Tuesday nearly 17,000 new COVID-19 infections and 442 deaths, the highest number of coronavirus infections and deaths in a day since the pandemic started, as the nation's health care system struggles to cope with an acute surge of new cases.(AP Photo/Andreea Alexandru)

Verdens helseorganisasjon kunngjorde denne uken at det er satt en milliard vaksinedoser i Europa. Men i mange land er vaksinasjonsgraden fortsatt lav, og den siste uken er det registrert en smitteøkning på 7 prosent i Europa.

Mye av smitteøkningen er registrert i Øst-Europa, blant annet i Russland, Romania, Slovenia, Bulgaria og Latvia.

I Romania, der vaksinasjonsgraden bare er på litt under 35 prosent, har smitten gått i taket den siste tiden, og sykehusene er så sprengt at alvorlig syke pasienter må sendes utenlands. Ukegjennomsnittet har oversteget 15.000, sammenlignet med under 5.000 for rundt en måned siden.

Vaksinasjonsgraden i landet er lav som følge av utbredt vaksineskepsis. Også i Bulgaria er vaksineskepsisen høy, mens smittetallene går oppover.

– Vi forstår folks bekymringer, og de har rett til å sette seg inn i vaksinene og ta en informert avgjørelse. Men det er nå man må ta avgjørelsen, for risikoen for å bli smittet øker, sier Romanias helseminister Ioana Mihaila til Financial Times.

Stenger

De to siste ukene har Latvia registrert 1.406 koronainfeksjoner per 100.000 innbyggere, noe som betyr at landet lå øverst på verdens smittestatistikk torsdag.

Landet stenger nå butikker, teatre og frisører i en måned for å få bedre kontroll på koronasmitten. Kun butikker som selger nødvendige varer, får holde åpent de neste ukene.

De to andre baltiske statene, Litauen og Estland, kommer rett bak, med henholdsvis 1.221 og 1.126 smittetilfeller per 100.000 innbyggere.

Kun halvparten av Latvias befolkning er fullvaksinert. I EU er det bare Bulgaria, Romania og Kroatia som har dårligere vaksinedekning. Ellers i EU har alle land nå vaksinert minst halvparten av befolkningen

Økning i Belgia

Det er ikke bare i Øst-Europa situasjonen har forverret seg de siste ukene. I Belgia frykter regjeringen at landet er ved starten av en ny kraftig smittebølge. Myndighetene har tidligere lettet på regler om munnbind, men har begynt å oppfordre befolkningen til igjen å finne fram munnbindet.

– Vi er helt klart inne i en fjerde bølge, sier helseminister Frank Vandenbroucke til VRT.

Sammenlignet med forrige uke har smitten økt med over 50 prosent. Også antall innleggelser har økt kraftig.

– Vi kommer til å oppleve en stor økning i smitte og, uheldigvis, innleggelser, sier han.

I Nederland er også helsevesenet blitt satt under press i det siste. Smittetallene har nådd sitt høyeste nivå siden gjenåpningen i slutten av juli, skriver Reuters.

De fleste på sykehus med koronasmitte er ikke vaksinert, ifølge folkehelseinstituttet i landet.

Høy smitte

I Storbritannia, som var landet i Europa som først fikk skikkelig fart på vaksineringen, blir det nå registrert mer smitte enn i Frankrike, Tyskland, Italia og Spania til sammen, ifølge CNN.

Så godt som alle restriksjonene ble opphevet i juli, og smitten har holdt seg høy og nå begynt å stige ytterligere.

– Usedvanlig politikk fører til usedvanlige resultater. Det er veldig forutsigbart. Dette er en konsekvens av å åpne opp alt, sier Deepti Gurdasani, epidemiolog ved Queens Mary University i London til CNN. Hun varsler at situasjonen vil forverre seg når vinteren for alvor setter inn.

Trøbbel i Russland

I Russland, der vaksineskepsisen også er utbredt, er situasjonen minst like alvorlig. Så langt er bare 45 millioner russere, eller 32 prosent av befolkningen på 146 millioner, fullvaksinert.

Torsdag medler helsemyndighetene i Russland om 36.339 nye smittede og 1.036 nye dødsfall siste døgn. Antall døde har økt nesten hver eneste dag de siste ukene. Nå har 227.389 russere dødd av viruset, det høyeste tallet i Europa.

Myndighetene har hittil utelukket en ny, omfattende nedstengning som den i fjor som rammet økonomien og oppslutningen om president Vladimir Putin. Det har også vært en likegyldig holdning til myndighetenes koronatiltak. Men nå har Putin gitt ordre om en friuke i slutten av måneden i et forsøk på å bremse smitten.

Moskvas ordfører Sergej Sobjanin har allerede innført nye tiltak for første gang siden sommeren. Blant dem er at alle uvaksinerte over 60 år må arbeide hjemmefra fram til februar, at bedrifter må la minst en tredel av de ansatte jobbe hjemme, og et utvidet krav om vaksinering for ansatte i servicesektoren.

I Ukraina ble det torsdag meldt om 22.415 nye smittede og 546 dødsfall, også det de høyeste tallene siden pandemien startet i mars. 62.000 mennesker har dødd i landet av korona hittil.

Også i Ukraina er skepsisen til vaksiner stor, men den siste tiden har nye tiltak tvunget mange til å overvinne motviljen og vaksinere seg.

Saken fortsetter under videoen

Strengt i New Zealand

Smitten har også økt i andre land som lenge har hatt svært strenge smittevernrestriksjoner. I New Zealand har det for første gang siden koronapandemien brøt ut, blitt registrert et tresifret antall smittede på ett døgn.

Landet, som har fulgt en strategi om å slå viruset ned til null, har igjen innført strenge restriksjoner etter at det ble registrert et smittetilfelle 18. august.

Kina har også hatt en koronastrategi som går ut på å ikke ha noe smitte i samfunnet. Men et nytt utbrudd har fått myndighetene til å innstille hundrevis av flygninger, stenge skoler og starte massetesting i flere regioner.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen