Verden

Voldelige kriminelle i Sverige blir mer voldelige

Nye skyteepisoder har rystet Sverige de siste dagene. Politiet sier at de som er voldelige fra før, er blitt mer voldelige.

De kriminelle nettverkene i Stockholm er blitt flere, men det er ikke det som ligger bak et økende voldsnivå. Det dreier seg heller om at de som er voldelige fra før, er blitt mer voldelige, mener politiet.

– Vi har rusede, paranoide og livredde barn som heller skyter først framfor å bli skutt, sier Anna Rise, sjef for etterretningen i stockholmspolitiet.

Sist politiet kartla kriminelle nettverk i stockholmsregionen, var i 2019. Da ble 50 ulike nettverk identifisert. Nå er det gjort en ny kartlegging, og antallet har økt til 52.

Størrelsen varierer, men det vanligste er rundt 20 personer. Til sammen er om lag 1.500 personer identifisert som medlemmer av gjengene. De fleste av nettverkene er såkalte lokale nettverk.

Narkosalg

– De har sin base i ett geografisk område og har gjerne stort voldspotensial. Gjennomsnittsalderen er lavere, og flere av nettverkene består av personer som har vokst opp sammen eller er i slekt med hverandre, sier Rise.

– Det dreier seg mye om narkotikasalg, og de har stor innflytelse i lokalområdet sitt, fra å skremme og true beboerne til å rekruttere unge og utsette andre for fare ved konflikter mellom og i nettverkene, sier hun.

Andre typer kriminelle nettverk er ekstremismenettverk, mc-gjenger og risikosupportermiljøet, som fotballpøbler. Og en type som er blitt mer framtredende siden siste kartlegging, er de politiet kaller toneangivende kriminelle aktører.

Avansert kriminalitet

– Det er nettverk som driver med mer avansert kriminalitet. Narkotika går som en rød tråd gjennom alle nettverkene, men hos disse aktørene er det ikke på gatenivå, men det dreier seg om import av narkotika. De har også et bein innenfor økonomisk kriminalitet, sier Rise.

Drøyt halvparten av nettverkene har høyt eller svært høyt voldspotensial, ifølge politiet, og nesten alle har vært involvert i langvarige konflikter.

– Det har mye med narkokriminalitet å gjøre. Det kan være forretninger som er gått galt, avtaler som er brutt og overtredelse av territorium. Det kan også dreie seg om konflikter om jenter eller hva som helst annet, sier Rise.

Saken fortsetter under videoen

Paranoide unge

Politiet mener likevel at det ikke er blitt flere voldelige personer, men at de som fra før er voldelige, oftere tyr til vold.

– Disse unge er svært paranoide, og vi ser en normendring i den økte voldsbruken. Der man tidligere brukte kniv eller brukte et våpen til å skremme med, går man nå inn og skyter, sier hun.

Rundt halvparten av nettverkene bruker unge til å utføre alvorlig kriminalitet, noe politiet mener er en av de største samfunnstruslene på lengre sikt.

– De kjenner til hvilke lover vi har tilgjengelig, så da bruker de unge til å løpe ærender. Det er en effektiv måte å slippe å bli satt inn selv på, sier Rise.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen