Verden

Nederland: Også tronarvinger kan gifte seg med noen av samme kjønn

Nederlands kronprinsesse har rett til å gifte seg med en person av samme kjønn uten å måtte gi fra seg førsteplassen i arverekken, fastslår statsministeren.

Til forskjell fra vanlige ekteskap, må kongelige ekteskap godkjennes av parlamentet i Nederland. Statsminister Mark Rutte slår fast at retten til å gifte seg med en av samme kjønn, også gjelder kongelige. Arkivfoto: Darko Bandic / AP / NTB

Kronprinsesse Catharina-Amalia (17) har ikke uttalt seg offentlig om saken, og lite er kjent om hennes privatliv, skriver nyhetsbyrået Reuters. Spørsmålet ble reist som følge av nylig publiserte påstander om at Nederlands lover utelukker kongelige likekjønnede ekteskap.

Mark Rutte sier at tidene har forandret seg siden en nederlandsk statsminister sist vurderte saken i 2000.

– Regjeringen mener at også arvingen kan gifte seg med en person av samme kjønn, skriver Rutte i et brev til parlamentet tirsdag.

– Derfor vurderes det ikke som at en tronarving eller kongen selv må abdisere dersom han/hun skulle ønske å gifte seg med en partner av samme kjønn, tilføyer Rutte.

Likekjønnet ekteskap ble legalisert i Nederland i 2001, som det første landet i verden.

Opp gjennom historien har flere medlemmer av kongehuset gitt avkall på sin plass i arverekken for å gifte seg uten de folkevalgtes tillatelse, skriver Reuters. (NTB)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen