Verden

Valgseier til Babis i Tsjekkia

Statsminister Andrej Babis og hans parti ANO vant som ventet valget i Tsjekkia, men blir avhengig av en koalisjonspartner for å sikre fortsatt regjeringsmakt.

Tsjekkias statsminister Andrej Babis med sin stemmeseddel i et valglokale i Lovosice i Tsjekkia fredag. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

En politisk allianse bestående av sentrum-høyrepartier kom på andreplass i valget, og har sikret seg rundt 26 prosent oppslutning med 80 prosent av stemmene talt opp.

På tredjeplass er en gruppe som er satt sammen av det tsjekkiske Piratpartiet og lokale valglister, som får rundt 15 prosents oppslutning.

Hvis de to alliansene går sammen, kan de ha muligheten til å få flertall i nasjonalforsamlingen, går det fram av projeksjonen fra TV-kanalen Česká televize. Forsamlingen har 200 medlemmer, og samlet kan de to få 103 representanter.

Om det vil gjøre det, er imidlertid et helt åpent spørsmål. Det ventes at en ny regjering kan være uker eller måneder unna, siden ingen blokk fikk flertall. ANO ser ut til å ha fått rundt 75 representanter i nasjonalforsamlingen.

Kommunistisk sorti

Som ventet fikk ikke det tsjekkiske kommunistpartiet nok stemmer til å bli representert i nasjonalforsamlingen, og helgens valg markerer dermed et foreløpig politisk punktum for partiet som styrte det tidligere totalitære Tsjekkoslovakia fra 1948 til 1989.

Kommunistene har siden forrige valg fungert som støtteparti for Babis mindretallsregjering, men ordningen har ikke falt i god jord hos partiets velgere.

I dag sitter ANO i regjering sammen med sosialdemokratene, som er et av de mindre tsjekkiske partiene.

Valgdeltakelsen ligger på nesten 65 prosent, en klar oppgang fra forrige valg, da den lå på 60,84 prosent.

Omstridt

67 år gamle Babis er forretningsmann og har blitt milliardær gjennom investeringer innen mat, kjemisk industri og media. Det har stormet rundt ham en lang stund, blant annet i forbindelse med en sak om triksing med EU-midler. Politiet i Tsjekkia har ønsket å ta ut tiltale mot ham i forbindelse med saken.

I valgkampens sluttfase ble Babis rammet av avsløringene i de såkalte Pandora papers. Der går det fram at Babis skal ha unnlatt å opplyse om et utenlandsk investeringsselskap som ble brukt til å kjøpe 16 eiendommer i Sør-Frankrike verdt nær 200 millioner kroner.

– Jeg har aldri gjort noe ulovlig eller galt, skrev Babis på Twitter, hvor han hevdet at lekkasjene var en kampanje ment å påvirke det tsjekkiske valget.

Presidenten utpeker

Nå blir det opp til landets prorussiske president Milos Zeman å peke ut den som skal forsøke å danne regjering. Han er en av Babis gamle allierte.

– Han vil gjøre sitt beste for at ANO skal få beholde makten, sier Josef Mlejnek, analytiker ved Karlsuniversitetet i Praha.