Verden

Fredsprisen: – Ekstremt betimelig

Betimelig og veldig viktig – slik lyder reaksjonene på at Nobels fredspris i år går til to journalister. Vinnerne selv reagerte med glede, latter og sjokk.

Journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov får Nobels fredspris for innsatsen for ytringsfrihet i Filippinene og i Russland.

– Ingenting er mulig uten fakta. En verden uten fakta er en verden uten sannhet og tillit, sier journalist Maria Ressa fra Filippinene etter at det er klart at hun sammen med Dmitrij Muratov fra Russland får årets Nobels fredspris for deres innsats for ytringsfrihet, som Nobelkomiteen påpeker er en forutsetning for demokrati og varig fred.

Ressa sa hun var i sjokk etter kunngjøringen.

– Energien dette vil gi vårt team for å fortsette kampen er utrolig, sa hun til TV2 fredag.

Dmitrij Muratov, som er medgrunnlegger og redaktør for den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta, sa i et intervju:

– Jeg ler. Jeg ventet ikke alt dette. Det er helt vilt her.

Han har mistet seks kolleger som var journalister, blant annet Anna Politkovskaja. Drapet på henne vekket oppmerksomhet i hele verden. Hun jobbet for Novaja Gazeta da hun ble drept 7. oktober 2006, altså for ganske nøyaktig 15 år siden.

– Jeg kan ikke ta æren for dette. Det er Novaja Gazetas pris. Den er for dem som døde mens de forsvarte folks rett til å ytre seg fritt, sier Muratov til det russiske nyhetsbyrået Tass.

Russiske myndigheter stilte seg fredag blant gratulantene overfor Muratov.

– Vi gratulerer ham. Han er kunnskapsrik og modig, sa president Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov, til pressen.

– Modig kamp

– Ressa og Muratov får prisen for sin modige kamp for ytringsfrihet i Filippinene og Russland. De er samtidig representanter for alle journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår, het det i kunngjøringen fra Nobelkomiteen som ble lest opp av komiteleder Berit Reiss-Andersen (se hele kunngjøringen nederst i artikkelen).

Leder av Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, under kunngjøringen av Maria Ressa og Dmitrij Muratov som vinnere av Nobels fredspris for 2021.

Dette er vinnerne:

  • Maria Ressa var i 2012 med på å etablere Rappler, et internettbasert mediehus for undersøkende journalistikk. Rappler har rettet kritisk søkelys på den omstridte drapskampanje mot narkotika under regimet til president Rodrigo Duterte i Filippinene.
  • Dmitrij Andrejevitsj Muratov var i 1993 med på å grunnlegge den uavhengige avisen Novaja Gazeta i Russland, og har vært sjefredaktør i til sammen 24 år. Novaja Gazeta har i en årrekke publisert en rekke kritiske artikler om korrupsjon, politivold, urettmessige arrestasjoner, valgfusk og «trollfabrikker» til bruk av russiske militære styrker i og utenfor Russland.

– Ekstremt betimelig

At årets Nobels fredspris skulle gå til journalister var det mange som hadde høyt på spekulasjonslistene før kunngjøringen. Veldig mange har ventet og håpet på nettopp dette.

– Denne prisen er ekstremt betimelig, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge til Dagsavisen.

– Prisen er viktig, ikke bare for mediene, men for alle, fordi den løfter fram ytringsfrihet som så avgjørende fredsarbeid i en utvidet forstand.

– Ekstremt betimelig, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge om årets tildeling av Nobels fredspris. Her utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo i 2019, under en markering av drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Egenæs peker på en negativ utvikling for ytringsfriheten globalt de siste årene.

– I Amnesty kaller vi det «den autoritære vendingen»; vi ser at flere stater går i en autoritær retning der de forsøker å kontrollere medier og ta kontroll. Da er det å gi prisen til uavhengig journalistikk ekstremt viktig. Det er en utrolig viktig tildeling i en tid da ytringsfriheten er under press mange steder i verden, ikke minst i de to landene prisvinnerne kommer fra, sier Egenæs.

Han mener nettopp de to prisvinnerne er svært verdige mottakere av en slik pris.

– De to personlig har i en årrekke vært ekstreme utgaver av journaliststanden. Muratov har mistet seks journalister i sitt virke, og Ressa vet hva president Duterte i Filippinene er i stand til. Det er en fantastisk anerkjennelse av de to, som er lysende eksempler. De to er eksepsjonelle når det gjelder hvor lenge de har stått i dette, og hvor tøft det er å stå i dette der de er, sier Egenæs.

Amnesty etterforsker, dokumenterer og rapporterer land, myndigheter og grupper som bryter ytringsfriheten.

– Vi har mange eksempler på hvor viktige journalister er i å belyse det som skjer under krig og konflikt, og på at myndighetene veldig mange steder prøver å stenge journalister ute av konfliktområder, som man ser i Tigray i Etiopia nå. Myndigheter i mange land prøver å stenge journalister ute og kontrollere medier fordi de vet hvor viktige de er for å rapportere om hva som skjer.

24 drept i år

Det var påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) som nominerte Maria Ressa sammen med Reportere uten grenser og Committee to Protect Journalists (CPJ) til Nobels fredspris 2021. Støre skrev i sin begrunnelse at fri og avhengig rapportering er avgjørende for å kunne forebygge og hindre krig og konflikt, at journalister verden over risikerer livet for å utføre denne jobben, og at mediefriheten settes under press stadig flere steder i verden.

– Jeg ble veldig rørt da jeg så det, sier Støre til NTB om at komiteens valg falt på Ressa og Muratov.

Også presseorganisasjoner er svært glad for prisen. Generalsekretær Christophe Deloire i Reportere uten grenser (Reporters Without Borders) beskriver tildelingen som både gledelig og nødvendig.

– Gledelig fordi det er en ekstraordinær anerkjennelse av journalistikken. Dette er en hyllest av to utrolige skikkelser, Maria og Dimitrij, sier Deloire i en uttalelse.

Reportere uten grenser lager en oversikt over pressefriheten i verden hvert år. På siste indeks, der 180 land er listet opp, kommer Filippinene på plass nummer 138 og Russland på plass nummer 150. Norge ligger på førsteplass i oversikten, etterfulgt av Finland, Sverige og Danmark. Helt nederst kommer Nord-Korea.

Ifølge Reportere uten grenser er 24 journalister blitt drept så langt i år, og rundt 350 fengslet.

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund sier prisen er veldig gode nyheter

– Norsk Presseforbund mener dette var en riktig tildeling som kom til rett tid. En fri presse er en grunnleggende forutsetning for demokratiske samfunn, sier Floberghagen til NTB.

Også Norsk Redaktørforening gleder seg over Nobelkomiteens valg.

– Årets fredspris er en anerkjennelse av den betydning journalistikk har for å sikre fred og frihet, sier styreleder Eirik Hoff Lysholm i Norsk Redaktørforening i en pressemelding. Lysholm er også sjefredaktør i Dagsavisen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her

---

Dmitrij Muratov

Dmitrij Muratov (59) er en russisk journalist og er sjefredaktør for den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta.

Novaja Gazeta har blitt kalt den eneste maktkritiske avisen som har nasjonal betydning i Russland.

Avisen skriver blant annet om statlig korrupsjon, politisk vold, valgfusk og menneskerettighetsbrudd. I alt seks av avisens journalister har siden oppstarten i 1993 blitt drept, blant dem Anna Politkovskaja.

(NTB)

---

---

Maria Ressa

Maria Ressa er en filippinsk-amerikansk gravejournalist som driver nyhetstjenesten Rappler.

Hun har jobbet for ytringsfrihet og er en uttalt kritiker av Filippinenes president Rodrigo Duterte.

Hun har blitt arrestert en rekke ganger.

Det var Ap-leder Jonas Gahr Støre som nominerte henne til fredsprisen.

(NTB)

---


Dette er Nobelkomiteens begrunnelse:

«Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2021 skal gå til Maria Ressa og Dmitrij Muratov for deres innsats for ytringsfrihet, som er en forutsetning for demokrati og varig fred. Ressa og Muratov får prisen for sin modige kamp for ytringsfrihet i Filippinene og Russland. De er samtidig representanter for alle journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår.

Maria Ressa bruker ytringsfriheten til å avsløre maktmisbruk, voldsbruk og en autoritær utvikling i sitt hjemland Filippinene. I 2012 var hun med å etablere Rappler, et internettbasert mediehus for undersøkende journalistikk, som hun fortsatt leder. Som undersøkende journalist og Rappler-sjef har Ressa markert seg som en uredd forsvarer av ytringsfriheten. Rappler har rettet kritisk søkelys på Duterte-regimets omstridte drapskampanje mot narkotika. Tallet på drepte er så høyt at kampanjen har preg av krigføring mot eget folk. Ressa og Rappler har videre dokumentert hvordan sosiale medier brukes til å spre falske nyheter, trakassere meningsmotstandere og manipulere det offentlige ordskiftet.

Dmitrij Andrejevitsj Muratov har i en årrekke forsvart ytringsfriheten i Russland under stadig mer krevende forhold. I 1993 var han med å grunnlegge den uavhengige avisen Novaja Gazeta. Siden 1995 har han vært avisens sjefredaktør i til sammen 24 år. Novaja Gazeta er den mest uavhengige og prinsipielt maktkritiske avisen i dagens Russland. Ved sin faktabaserte journalistikk og faglige integritet har avisen blitt en viktig kilde til informasjon om lite omtalte og kritikkverdige sider ved det russiske samfunn. Siden oppstarten i 1993 har Novaja Gazeta publisert kritiske artikler om alt fra korrupsjon, politivold, urettmessige arrestasjoner, valgfusk og «trollfabrikker» til bruk av russiske militære styrker i og utenfor Russland.

Avisens motstandere har svart med trakassering, trusler, vold og drap. Siden oppstarten er seks av avisens journalister blitt drept, deriblant Anna Politkovskaja som skrev avslørende reportasjer om krigen i Tsjetsjenia. Til tross for drap og trusler har redaktør Muratov nektet å gi opp avisens uavhengige linje. Han har konsekvent forsvart journalisters rett til å skrive hva de vil om det de vil, så lenge de etterlever journalistikkens egne faglige og etiske standarder.En fri, uavhengig og faktabasert journalistikk beskytter mot maktmisbruk, løgn og krigspropaganda. Det er Nobelkomiteens overbevisning at ytrings- og informasjonsfrihet bidrar til en opplyst offentlighet. Disse rettighetene er viktige forutsetninger for demokrati og verner mot krig og konflikt. Tildelingen av Nobels fredspris til Maria Ressa og Dmitrij Muratov er ment å understreke betydningen av å beskytte og forsvare disse grunnleggende rettighetene.Uten ytrings- og pressefrihet kan arbeidet for folkenes forbrødring, nedrustning og en bedre organisert verden vanskelig lykkes i vår tid. Årets fredspris har derfor en solid forankring i bestemmelsene i Alfred Nobels testamente.»