Verden

Danmark hentet hjem kvinner og barn fra Syria

Tre danske kvinner og 14 barn er blitt hentet hjem fra en kurdiskkontrollert fangeleir i Syria. Torsdag blir kvinnene fremstilt for varetektsfengsling.

A charter plane stands in position at Frankfurt Airport in Frankfurt, Germany, Thursday, Oct. 7, 2021. In an action that was initially kept secret, the German government, in cooperation with the U.S. Army, had taken a total of eight German female supporters of the terrorist militia "Islamic State" (IS) and their children from a detention camp in Syria as part of a humanitarian operation. The women were brought to Germany via Kuwait on a charter plane, where almost all of them were immediately taken into custody, according to dpa. (Boris Roessler/dpa via AP)

Kvinnene og barna har vært i Syria siden 2014. De forlot al-Roj-leiren nord i Syria tidlig onsdag morgen. De ankom Danmark natt til torsdag.

De tre mødrene er allerede siktet for terror, melder DR.

Alle tre blir fremstilt for varetektsfengsling senere torsdag etter at de i sommer ble varetektsfengslet in absentia i hemmelige rettsmøter.

Personer som varetektsfengslet in absentia, må innen 24 timer etter ankomst til Danmark fremstilles for en dommer. Deretter beslutter dommeren om det er grunnlag for varetektsfengsling.

Siktelsene dreier seg om støtte til en terrororganisasjon, samt opphold uten tillatelse i bestemte områder.

Tidligere dommer

Senest i august ble en kvinne dømt til fengsel i fem år i Danmark, for å ha oppholdt seg i et IS-kontrollert område i to år og ni måneder. 23-åringen har besluttet å ikke anke dommen.

Bare det å oppholde seg i en konfliktsone i Syria uten tillatelse fra myndighetene medfører ubetinget fengsel, uavhengig av årsak til oppholdet, noe som var tilfelle da den tidligere soldaten Tommy Mørck besluttet å bli med i de kurdiske styrkene som kjempet mot IS. Han ble dømt til seks måneders ubetinget fengsel i Danmark.

Den danske regjeringens beslutning om å hente hjem de tre kvinnene og deres 14 barn er basert på en sikkerhetsvurdering fra Politiets Efterretningstjeneste.

Barna får hjelp

En av kvinnene har dobbelt statsborgerskap, mens de to andre er etniske dansker. Ni av de 14 barna er født i Danmark og reiste sammen med mødrene sine til Syria. De fem minste barna er født i Syria, melder DR.

De 14 barna står nå i en vanskelig situasjon og skal få hjelp og støtte, opplyser Socialstyrelsen. Direktoratet har ikke opplyst noe om barnas tilstand.

Regjeringen i Danmark er innstilt på å hente hjem ytterligere fem barn av tre mødre som tidligere har hatt dansk statsborgerskap. Dette krever samtykke fra mødrene, som den danske regjeringen ikke vil hente hjem. Barna og deres mødre sitter derfor fortsatt i fangeleirer.

Pågrepet i Tyskland

Tyskland hentet hjem åtte kvinner og 23 barn fra Syria natt til torsdag.

Barna bærer ikke på noe ansvar for situasjonen sin, påpeker Tysklands utenriksminister Heiko Maas.

– Det rette er å gjøre alt vi kan for å gi dem et liv i sikkerhet og i trygge omgivelser. Mødrene må svare for sine handlinger overfor rettsvesenet, sier Maas, som takker kurdiske selvstyremyndigheter i Syria, samt Danmark og USA, som har bidratt med logististikkstøtte til evakueringen.

Tysk påtalemyndighet opplyser at de tre kvinnene ble pågrepet ved ankomst på flyplassen i Frankfurt. De anklages for å ha sluttet seg til en utenlandsk terrororganisasjon, for å ha tatt med seg barn mot barnefedrenes vilje, og for å ha forbrutt seg mot plikter om å gi barna omsorg og utdannelse.

Saken fortsetter under videoen

Tolv svenske kvinner

Kurdiske myndigheter som har kontroll i det nordlige Syria, har oppfordret andre land til å hente hjem IS-krigere, kvinner og barn som sitter i leirene. Flere tusen barn og mødrene deres fra 60 land befinner seg i leirene etter at IS-kalifatet brøt sammen.

For en måned siden reiste tre svenske kvinner og deres åtte barn fra Syria til Sverige. To av de tre kvinnene ble kort tid etter pågrepet.

Totalt er det snakk om å hente hjem totalt tolv svenske kvinner og 22 barn fra leirene.

I Norge er en kvinnen dømt til 3,5 års fengsel for deltakelse i IS. Hun ble hentet hjem av regjeringen i januar i fjor. Hjemhentingen av kvinnen og hennes to barn førte til at Frp gikk ut av regjeringen.

Dommen mot kvinnen kan skape presedens for senere rettssaker som kan komme mot andre norske IS-kvinner, dersom de returnerer til Norge. Ifølge Aftenposten var det til sammen fire norske kvinner og fire norske barn i leirene Al-Hol og Roj i Nord-Syria i desember i fjor.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen