Verden

Abdulrazak Gurnah får Nobels litteraturpris

Abdulrazak Gurnah, som opprinnelig kommer fra Tanzania, får årets nobelpris i litteratur. Han ber Europa om å se på afrikanske flyktninger som ressurser som kan bidra i samfunnet.

malm

Gurnah ble født i 1948 på øya Zanzibar. Han ankom England som flyktning på slutten av 1960-tallet.

Siden har han skrevet ti romaner og flere noveller.

Gurnah får prisen for å ha vist fram kolonialismens og flyktningers skjebne i mellomrommet mellom kulturer og kontinenter, heter det i begrunnelsen fra Svenska Akademien.

– Mange av disse menneskene kommer fra nød, og også fordi de oppriktig talt har noe å gi. De kommer ikke tomhendte. Mange er talentfulle, energiske folk som har noe å gi, sier Gurnah etter å ha fått prisen.

Kommer ikke til Stockholm

Akademiens faste sekretær Mats Malm snakket med Gurnah kort tid før vinneren ble kunngjort klokken 13 torsdag.

– Vi har snakket om praktiske ting, siden alt er komplisert også i år, sa Malm da han kunngjorde vinnerens navn i Stockholm.

På grunn av pandemien blir det heller ikke i år mulig å samle. nobelprismottakerne i Stockholm i desember. Prisutdeling og nobelforelesning blir i stedet arrangert i prismottakernes nærhet og sendt digitalt.

Saken fortsetter under videoen

Toneangivende

Gurnah og fjorårets prismottaker Louise Glück blir invitert til Stockholm når det er mulig.

– Han har vært ansett som en av de toneangivende postkoloniale forfatterne fra Afrika, sa Svenska Akademiens sekretær Anders Olsson da prisvinneren ble presentert.

Gurnah var professor i litteratur ved universitetet i Kent fram til han gikk av med pensjon.

– Hans fortellinger bærer spor av Koranen og Tusen og én natt, framholder Olsson.

Saken fortsetter under videoen

Norsk versjon

Én av Gurnahs bøker, «Ved sjøen», ble oversatt til norsk i 2002.

– Romanen gir et innblikk i tankene til to immigranter fra Zanzibar som har reist halve jorden rundt for å bygge opp ei ny framtid, het det i forlagets beskrivelse av boken.

Prisen kommer i kjølvannet av skandalen som preget Svenska Akademien for et par år siden, etter at ektemannen til et av medlemmene ble dømt for voldtekt.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen