Verden

EMA åpner for Pfizer-vaksinen som ekstradose – varsler pressekonferanse

En tredje vaksinedose anbefales til folk med alvorlig svekket immunforsvar, ifølge EMA, som også ber land vurdere å gi tredjedose til alle mellom 18 og 55 år. Tirsdag orienterer de om vurderingene i en pressebrifing.

Det europeiske legemiddelverket (EMA) vurderer om de skal anbefale EU-land å tilby innbyggerne en tredje vaksinedose for å forlenge beskyttelsen mot covid-19. Tirsdag orienterer de om vurderingene på en pressekonferanse. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

Pfizer/Biontech-vaksinen og Moderna-vaksinen anbefales å gis til folk med alvorlig svekket immunforsvar tidligst 28 dager etter at de har mottatt sin andre dose, heter det i pressemeldingen fra Det europeiske legemiddelverket (EMA).

Dessuten bør EU-landene vurdere å gi en såkalt «boosterdose» med Pfizer/Biontechs koronavaksine til alle mellom 18 og 55 år. Denne må i så fall gis et halvt år etter man har mottatt sin andre dose.

EMA kommer her riktignok ikke med en direkte anbefaling, og de påpeker at det er viktig å skille mellom ekstradoser til folk med svekket immunforsvar og dem med normale immunforsvar.

Det er forventet at en påfyllsdose vil forsterke beskyttelsen mot covid-19 hos noen pasienter, noe som er grunnlaget for EMAs anbefaling.

Tirsdag klokken 14 vil legemiddelverket orientere om status i vurderingene.

– EMA vil fortsette å overvåke alt av data som kommer fram vedrørende effektiviteten, skriver legemiddelverket.

Israel har allerede begynt å gi tredjedoser til befolkningen, og USA planlegger å åpne for dette. Flere land, blant andre Tyskland og Frankrike, vurderer å gi en påfyllingsdose til risikogrupper.

I Norge får personer med svekket immunforsvar en tredje dose vaksine. Folkehelseinstituttet (FHI) er i gang med å vurdere om man skal tilby nordmenn generelt en tredje dose eller om den eventuelt kun skal gis til ulike utsatte grupper. (NTB)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen