Verden

Fikk 1600 kvadratkilometer skog av staten

Dette er noe såpass sjeldent som en ekte gladsak om natur og urfolk.

Daintree-elva bukter seg gjennom Daintree-regnskogen i den nordøstre utstikkeren av Queensland i Australia.

I en offisiell seremoni i Bloomfield i Queensland ble verdens eldste urskog denne uka gitt tilbake til urfolket nordøst i Australia.

– Mitt hjerte og min sjel er fylt av glede, sa Lynette Rose Johnson til den australske rikskringkastingen, ABC, etter overleveringsseremonien. Hun representerer det østlige Kuku Yalanji-folket.

Tre urfolksgrupper – Yalanji, Jalunji og Nyungku – skal eie området sammen.

Området omfatter fire ulike nasjonalparker. Minst 3000 ulike planteslag, 107 ulike pattedyr, 386 fuglearter og 113 ulike krypdyr hører hjemme i regnskogen. I 1988 ble Daintree-regnskogen del av Unescos verdensarvliste.

En saltvannskrokodille soler seg på elvebredden ved Daintree River.

Området er 160.000 hektar stort. Det tilsvarer 1600 kvadratkilometer, eller cirka 225.000 fotballbaner.

For Australias urbefolkning er overtakelsen viktig økonomisk og politisk, men også symbolsk. Dette er et konkret forsøk fra styresmaktene på å rette opp overgrep mot og undertrykkelse av urbefolkningen gjennom generasjoner.

– Dette er en veldig viktig milepæl i Queenslands historie. Den retter opp fortidas feil, sa miljøvernministeren i Queensland, Meaghan Scanlon til ABC.

Østre Kuku Yalanji-folket planlegger å opprette en stiftelse som tilbyr arbeid for medlemmer av urbefolkningen, for eksempel innen forskning og turisme.

Den utrydningstruede kasuaren (engelsk cassowary) hører hjemme i Daintree-regnskogen. Med sine 1,8 meter og 60 kilo, er de verdens tredje største fugleart etter struts og emu.