Verden

Ja til å ekspropriere utleieboliger i Berlin

Velgerne i Berlin har stemt ja til et kontroversielt, ikke-bindende forslag om å ekspropriere tusenvis av leiligheter eid av blant annet norske Heimstaden.

Ifølge det foreløpige resultatet i folkeavstemningen stemte cirka 56 prosent ja til forslaget.

Det er aktivister som kjemper for billigere boliger, som står bak forslaget. De ønsker å tvinge myndighetene i Berlin til å ta over nesten 250.000 leiligheter med tvang i den tyske hovedstaden, der leieprisene har steget kraftig i bydel etter bydel de siste årene.

Forslaget legger opp til en omfattende ekspropriering, det vil si tvangsovertakelse av eiendom, rettet mot boligselskaper som eier over 3.000 leiligheter.

Hvis bystyret i Berlin velger å følge opp vedtaket, vil det kunne påvirke rundt 15 prosent av alle utleieleiligheter i Berlin.

Søndagens folkeavstemning ble gjennomført samtidig som tyskerne valgte ny nasjonalforsamling og nytt bystyre i Berlin.

Storkjøp for Heimstaden

Boligselskapet Heimstaden, som er kontrollert av norske Ivar Tollefsen, meldte søndag at det kjøper nærmere 29.000 boliger i Berlin, Hamburg, Stockholm, Malmö og København. Kjøpet fører til at selskapet øker boligmassen sin med nesten en firedel, skriver E24.

Over 14.000 av boligene ligger i Berlin.

Ifølge en pressemelding på Heimstadens hjemmeside vil de i alt 28.776 boligene gi selskapet 2,8 milliarder kroner i leieinntekter hvert år.

– Evighetsperspektiv

På spørsmål fra NTB om resultatet i folkeavstemningen vil kunne skape problemer for selskapet, svarer Heimstadens administrerende direktør Patrik Hall:

– Vi har investert i alle våre markeder med et evighetsperspektiv, dette gjelder også i Berlin.

Han mener det er knyttet store utfordringer til en eventuell ekspropriering.

– De fleste politiske partiene i Berlin ser de vesentlige økonomiske, juridiske og administrative utfordringene med å gjennomføre en ekspropriasjon i praksis, så vårt fokus, som alltid, vil være å levere gode boliger og service til våre tyske kunder, sier han i en epost.

Gentrifisering

Et stort problem i Berlin har vært såkalt gentrifisering, der mange er blitt tvunget til å flytte fra det som tidligere var litt nedslitte arbeiderboliger, men som er blitt stadig mer trendy etter hvert som de har tiltrukket seg nye og pengesterke innbyggere.

– Det selges enormt mye i denne byen. Hele gater er blitt kjøpt opp av japanske, norske og amerikanske selskaper, sa Paul Alfred Kleinert til nyhetsbyrået AP tidligere i år. Han har bodd i bydelen Kreuzberg i 33 år, og har opplevd den ene husleieøkningen etter den andre.

Saken fortsetter under videoen

Press mot politikerne

Initiativet Expropiate Deutsche Wohnen & Co har kjempet for forslaget siden 2019. Nå vil de legge press på partiene som skal danne nytt bystyre i Berlin.

– Vi vil aldri godta uthalingstaktikker eller andre forsøk på å stanse forslaget, sier Kalle Kunkel til nyhetsbyrået DPA.

Sosialdemokratiske SPD ble største parti i Berlin etter søndagens bystyrevalg, men det er foreløpig uklart hvilke partier det vil samarbeide med. Mer venstreorienterte partier har uttrykt støtte til forslaget.

Kritikere peker på at eksproprieringen vil bli svært dyrt å gjennomføre. Den vil koste Berlin milliarder av euro, noe som kan bety mindre penger til skoler og annen infrastruktur i andre deler av byen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her