Verden

Bildet av den siste amerikanske soldaten i Kabul går verden rundt

Bildet av den siste amerikanske soldaten på rullebanen i Kabul, på vei inn i flyet som siste mann på post, er i ferd med å bli ikonisk.

Chris Donahue på vei inn i flyet som siste amerikanske soldat i en hektisk evakueringsoperasjon i Afghanistan. Foto: U.S. Central Command via AP / NTB

Med våpen i hånd på vei ut av Afghanistan i en kaotisk evakueringsoperasjon 20 år etter at amerikanske styrker rykket inn, er mannen fotografert av sine stridsfeller med et nattsyn-kamera.

Mannen på bildet er general Chris Donahue, fra den 82. luftbårne divisjon i den amerikanske hæren. Bildet ble frigitt av Pentagon kort tid etter at det siste flyet fra Kabul hadde lettet.

Bildet brukes av medier verden rundt og er i ferd med å bli et ikonisk krigsbilde. Flere trekker paralleller til da Sovjetunionen trakk seg ut av Afghanistan i 1989.

– Som et øyeblikk i historien kan bildet av Donahues avreise plasseres på linje med ett av en sovjetisk general som førte en væpnet kolonne over Vennskapsbroen til Usbekistan, da den røde hær endelig trakk seg ut av Afghanistan, skriver Reuters.

Donahue og det siste flyet lettet fra Kabul 23.59 mandag kveld afghansk tid. (NTB)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen