Verden

Har vaksinert nesten 60 prosent av 12-15-åringene

I Danmark har nesten 60 prosent av alle barn mellom 12 og 15 år allerede fått koronavaksine. I høst setter landet inn støtet for å nå målet om 90 prosent oppslutning blant alle i befolkningen som kan få vaksine.

Saken er oppdatert 02.09.2021

I Norge vil regjeringen torsdag kunngjøre hvorvidt friske 12-15-åringer bør tilbys koronavaksine eller ikke. Folkehelseinstituttets anbefaling til regjeringen er at barn født mellom 2006 og 2008 i ungdomsskolen bør få tilbud om én dose med koronavaksine.

Danmark startet koronavaksinering av barn mellom 12 og 15 år allerede i midten av juli. Så langt har 57.8 prosent av alle i denne gruppen fått sin første vaksinedose, mens 39,4 prosent er fullvaksinert, ifølge tall fra Statens Serum Institutt i Danmark per 27. august.

Smitten øker fortsatt blant unge

Til tross for at vaksinering av barn på 12 til 15 år har pågått i flere uker i Danmark, og at vaksineringen av 16-17-åringer begynte før det, opplever landet fortsatt en stigende smitte blant barn og unge.

Det overrasker ikke Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentell virologi ved Københavns Universitet.

– I et samfunn med så få restriksjoner vil infeksjonen spre seg blant dem som ikke er vaksinert, sier han til Danmarks Radio.

Myndighetene håper denne effekten vil bli stadig mindre etter hvert som ukene går. Nylig kom danske myndigheter med følgende mål: At 90 prosent av alle som er invitert til vaksinasjon har fått første stikk innen 1. oktober. Det vil si alle over 12 år i Danmark.

Danmark har allerede kommet svært langt: Det er et av landene som har kommet aller lengst i vaksinering av landene i EU/EØS. Blant dem over 18 år har 88,6 prosent fått en dose, mens 83.5 prosent er fullvaksinert, ifølge tall fra EU-organet ECDC.

Men den danske regjeringen vil nå de aller siste også, og retter seg spesielt mot alle under 40 år.

For å nå målet er planen dette:

  • Pop-up vaksinasjonstilbud på alle ungdoms- og videregående skoler innen 1. oktober. Skal starte der behovet er størst.
  • Pop-up vaksinasjonssteder i utsatte boligområder der oppslutningen er lav, etableres innen 1. oktober.
  • Drop-in-vaksinering på alle vaksinasjonssteder.
  • Mobilt vaksinasjonstilbud på utvalgte arbeidsplasser, for eksempler arbeidsplasser med mange unge.
  • Forsterket informasjon og flere kampanjer.

Danmarks regjering sa også denne uka at landet vil tilby alle vaksinerte en tredje dose på et senere tidspunkt.

– Helsemyndighetene er i gang med å undersøke når en tredje dose kan bli relevant, sa helseminister Magnus Heunicke.

Dette avgjør

Norge har nå begynt vaksinering av 16-17-åringer. Så langt har det kun vært åpnet for vaksinering av barn mellom 12 og 15 år som har høy risiko for alvorlig sykdom ved covid-19.

USA og Israel var de første landene som begynte å vaksinere barn over 12 år, og siden har en rekke europeiske land begynt med det samme. Både vaksinen fra BioNTech/Pfizer fra Moderna er godkjent til bruk fra 12 år.

Siden barn blir mindre syke enn voksne av koronaviruset, er det nøye vurderinger som er blitt gjort før man tar en beslutning i Norge.

Det er flere viktige faktorer som spiller inn i vurderingene om vaksine til barn og unge, blant annet:

1. Hvor stor faren for alvorlig sykdom er.

2. Hvor effektiv vaksinen er.

3. Risikoen ved vaksinering.

4. Hvor stor effekt vaksinering har på å stanse smittespredning i samfunnet.

5. Den globale vaksinekøen: Hvordan bør man prioritere vaksinene?

Du kan lese mer om vurderingene rundt dette her.

At norske helsemyndigheter har ventet med å avgjøre vaksinering til barn, henger sammen med at man har fått mer kunnskap om vaksineringen fra andre land jo lenger tid som har gått, i tillegg til at man vil vurdere hvordan den generelle smittesituasjonen utvikler seg.

– Folkehelseinstituttet følger nøye med på erfaringen vedrørende vaksinasjonsprogram generelt og vaksinasjon av barn og ungdom spesielt, og har det med i våre vurderinger for vaksinasjon av barn og ungdom. Vi er opptatt både av hvilken effekt vaksinene har, hvilke bivirkninger som meldes, og om vaksinene gir beskyttelse mot ulike virusvarianter, har overlege Margrethe Greve-Isdahl i Folkehelseinstituttet sagt til Dagsavisen tidligere.

Hold deg oppdatert. Få daglige nyhetsbrev her.

Nyeste fra Dagsavisen.no: